Apokaliptikus játék vér nélkül

Pénteken a fejlesztők bejelentették, hogy Isten hadserege megkezdi küzdelmét az Antikrisztus és hívei ellen az apokaliptikus kor New Yorkjában – persze mindezt csak egy videojáték keretei között.

A Hátrahagyva: Mennyei Seregek (Left Behind: Eternal Forces) nevű, keresztény szellemiséggel átitatott – egyelőre még béta-verziójú – videojáték főként a gyerekeket veszi célba, nyilván a Narnia Krónikái és a Passió sikerén felbuzdulva. A játék a protestáns szerzők, Tim LaHaye és Jerry Jenkins nagy sikerű, több tízmillió példányban elkelt könyvsorozatán, a „Left Behind”-könyveken alapul.

„A Mennyei Seregek a Biblia szerint az idők végezetén jönnek el” – nyilatkozta Dereck Wong, a kaliforniai Left Behind Games munkatársa. A játékban a „Jók”, a Nyomorúság Seregei a „Gonoszak”, az Antikrisztus vezette Globális Közösség Békéjének serege ellen küzdenek. A játék célja, hogy a játékosok embereket toborozzanak és tartsanak életben, s legyőzzék a végzetet – ha lehet, vér nélkül – a jó és a gonosz között vívott csatákban. A jellemek és a történetvezetés a könyvsorozatból származnak.

„A Mennyei Seregekben nincs vér, nincs kiontott vér, nem hív dzsihádra, s az indokolatlan szexnek vagy erőszaknak sincs nyoma benne” – mondja Troy London, a játékot előállító cég vezetője. A „Jó” seregeinek az imák pontot hoznak. A másik módja a pontok szaporításának az elrejtett kéziratos tekercsek megtalálása, melyeket olyan szeretteink hagytak maguk után, akik már eltávoztak a túlvilágra. A „Gonosz” seregei a kárhozatos és bűnös tettek által erősödnek. A játékosok „fizikai és lelki hadviselést” folytatnak, s lehetőségük van „látványos angyali vagy démonikus tevékenységek” előidézésére is.


„Úgy hisszük, az erőszak nem tesz jobbá egy játékot. A játékosokat a történet és a kihívás érdekli” – mondta a fejlesztő cég képviselője. A győztes játék végén a jutalom egy „Krisztusról szóló dal”, vagy tippek arra, hogy mi fog történni a győztessel az Elragadtatás idején, amikor a keresztények szerint Jézus megnyitja a Mennyek Országát a hívők előtt. „De nem hívők ezt a jutalmat egyszerűen átugorhatják, s játszhatnak újra” – tesz némi kereskedelmi kitérőt Wong. Szándékaik szerint egy kiváló játékot akartak készíteni, s nem afféle prédikáló képes Bibliát.

David Cole, a DFC Intelligence, a játékipart vizsgáló cég elemzője szerint még nem lehet megjósolni, vajon siker lesz-e az új játék, ám úgy véli, a keresztények nagy számát tekintve, jó esélyük van rá. S azt sem szabad elfelejteni, hogy megváltozott a közhangulat; néhány évvel ezelőtt egy olyan film, mint Mel Gibson Passiója, nem sok visszhangot váltott volna ki, ma pedig őrületes sikere van. Meglehet, hogy a játékiparban is elkezdődik valami, ami más lesz, mint a mai, az erőszakosságot preferáló szemlélet.

A cég a játékot keresztény zenét játszó zenekarok koncertjein tesztelte, s lelkes fogadtatásra találtak. Már jelentkeztek is közösségek hogy terjesszék a játékot, amint lehetséges. A játékkereskedők is érdeklődnek, Amerikából és Európából egyaránt. A végleges verziót a karácsonyi ünnepek idején kívánják forgalomba hozni, s az alapul szolgáló könyvsorozat első kötetét is mellékelik majd hozzá, tervezett ára 49,95 dollár.

Azóta történt

Előzmények