Indul a Weblo: Eladó az egész világ!


Magyarországot vajon ki veszi meg?

A hírek – és az oldalon található óra szerint – a Weblo nevű virtuális világ honlapja kedden indul. Az ötlet Rocky Mirza fejéből pattant ki, s részben a MySpace korábbi elnöke, Richard Rosenblatt anyagi támogatásával valósult meg.

A valódi világ megvásárolható másolatának ideája – Mirza saját bevallása szerint – kilencesztendős, állítólag egy kanadai utazás „mellékterméke”. Az online világ pontosan ugyanolyan, mint a valódi, s e világ lakói is lehetnek milliárdosok, politikusok vagy más hírességek. 2001-ben már működött a tesztváltozata, de egy idő után leálltak.

A most induló oldalon a résztvevők kereskedelmi tranzakciókkal, pay-per-click hirdetésekkel és online megbízásokkal kereshetnek pénzt. „Ez a világ teret ad a kreativitásnak, megnyitja az utat a nyilvánosság felé s vagyonszerzésre csábítja az embereket” – nyilatkozta Rosenblatt. A tulajdon jogáért valódi amerikai dollárral fognak fizetni, a tagok kötelesek adózni a polgármesternek, az állam kormányzójának és a Weblói Egyesült Nemzeteknek. „Ha a tiéd, mondjuk, New York City, akkor természetesen ebből jövedelmed származik – fejtette ki Mirza –, hiszen a város lakói adót fizetnek neked.”

Akik valódi nagytőkések akarnak lenni, azok például az egyes házakhoz körülbelül 2 dollárért juthatnak hozzá. Minden pénzügyi tranzakciót amerikai dollárban számolnak el, s az egész Föld eladó lesz, az Egyesült Államoktól Ázsiáig – a legdrágábbak egyike, Kalifornia állam 50 000 dollárba kerül. A városok és az országok áránál figyelembe veszik mind a való világban létező méreteket és lakosságot, mind pedig a Weblo közösségben kialakult népességet. A Weblo gazdasági mutatói és valódi értéke szoros összefüggésben áll majd a tagok számával. Az oldalt nyílt forráskódú szoftverek működtetik, MySQL szerverek támogatják.

Maga a Weblo valóban tökéletes másolat lesz, hiszen az interneten belüli internet is létezik a világában, így nagy üzletnek látszik elsőre, hogy olyan doménneveket is meg lehet vásárolni, mint például a www.microsoft.com vagy a www.google.com, s ezeket a belső weboldalakat linkekkel össze lehet majd kötni a „valódi internettel” is.

Az oldalon már működik egy előzetes regisztráció, ám tapasztalataink szerint – feltehetően az indulás előtti utolsó karbantartás miatt – időnként még leáll a működés –, de az ígéretek szerint holnap már teljes nagyüzemben éled az új világ.

Előzmények