Európai össztűz a számítógépes játékokra

Néhány nappal az után, hogy Franco Frattini európai igazságügyi biztos az erőszakos számítógépes játékok forgalmazásának szigorításáról folyó párbeszédre hívta a tagállamok belügyminisztereit, német politikusok sürgették ezek betiltását. Az utóbbi felbuzdulást az váltotta ki, hogy az esetről beszámoló helyi lapok tudósításai szerint az emsdetteni iskolai támadó – aki hétfőn délelőtt lövöldözni kezdett, majd miután 27 embert megsebesített, végzett magával a holland határhoz közeli város középiskolájában – megszállott rajongója volt a háborús videojátékoknak. A csak Bastian B. néven emlegetett 18 éves, álarcos túszejtő a rendőrség előtt nem volt ismeretlen, lőfegyverrel való visszaélés miatt már indítottak eljárást ellene, éppen kedden kellett volna megjelennie a bíróság előtt.

Az eset kapcsán megnyilatkozó Wolfgang Bosbach, a német kereszténydemokraták frakcióvezető-helyettese azt gondolja, hogy az öldöklést szimuláló számítógépes játékokat be kell tiltani – írja a Reuters. A politikus szerint az e téren végzett kutatások is azt mutatják, hogy az erőszakos játékok egyes gyermekekre rossz hatással lehetnek. Christa Stewens, a konzervatívok vezette Bajorország családügyi minisztere pedig az olyan harci játékok törvényen kívül helyezésére tett javaslatot, mint amilyen a paint ball vagy a laser tag. „A szövetségi kormányzatnak végre be kellene tiltania az öldöklést szimuláló játékokat. Bajorország ezt már 2002-ben megtette” – mondta a miniszter, aki az erőszakos számítógépes játékokat sem engedné a gyerekek közelébe.

Az ellenzéki zöldek megfontoltabb reagálásra szólították fel a német politikusokat, szerintük ugyanis addig, amíg az iskolai támadás motívumai nem ismertek, nem kellene elhamarkodott következtetésekre jutni.

Azóta történt

Előzmények