Játékos szabadság az Egyesült Államokban

Egy Baton Rouge-i (USA, Louisiana) bíróság a múlt héten úgy döntött, hogy az állam egyik törvénye, mely tiltja az erőszakos videojátékok eladását kiskorúaknak, megsérti a szólásszabadságot garantáló jogot, s ezért a törvény alkalmazását felfüggesztették.

A szóban forgó tiltás alapján 2000 dollárra vagy egyéves szabadságvesztésre lehetett ítélni az erőszakos videojátékot gyermekek számára forgalmazó kereskedőt – ilyen játéknak számított az, amelyik a „közvélekedés” szerint „morbid érdeklődést kelthet az erőszak iránt”. James Brady bíró szerint az állam nem korlátozhatja bizonyos termékek kereskedelmét egyszerűen csak azért, mert azok erőszakos viselkedést ábrázolnak. Ez ugyanis sérti az amerikai alkotmány első kiegészítését, mely a szólás- és véleménynyilvánítási szabadságot biztosítja, jelen esetben mind a videojátékok gyártói és forgalmazói, mind pedig a játékokat használó gyermekek számára. „Az alkotmány megengedi az erőszak ábrázolását, s megvédi az ehhez való jogot” – írta James Brady csütörtöki határozatában. Indoklásában kitért arra, hogy a játékok okozta „pszichológiai károsodás” ténye nem bizonyított.

Minnesota, Illinois, Kalifornia és Michigan bíróságainak döntése után a louisianai határozat volt az utolsó abban a sorozatban, melyben az illetékes törvényszékek egymás után felfüggesztették államuk hasonló törvényeit. Illinois államban egy szövetségi bíróság még 510 000 dollár kártérítésre is kötelezte az államot, melyet az őket perelő három üzleti csoportnak tartoznak megfizetni.

A több hasonló eljárásban is felperesként érintett amerikai Szórakoztató Szoftver Szövetség (ESA) elnöke korábban élesen kritizálta Kathleen Blanco kormányzót és a louisianai törvényhozókat a videojátékokat érintő rendelkezés meghozatala miatt. Douglas Lowenstein szerint a vezetőknek most az állam Katrina hurrikán által elpusztított területeinek helyreállításával kellene foglalkozniuk, nem pedig a videojátékokkal, s a választók majd meg fogják őket büntetni azért, hogy „az adófizetők pénzét az e játékok elleni szerencsétlen háborúra pazarolják”.

Kathleen Blanco kormányzó pénteki nyilatkozatában reagált a bíróság döntésére. Továbbra is hitet tett a mellett a meggyőződése mellett, hogy az erőszakos videojátékok károsak a gyerekekre. „Ha a bíróság nem védi meg a gyermekeinket, akkor az erőszakosság kereskedelmének visszautasításával nekünk kell megtennünk ezt” – áll a kormányzó közleményében.

Azóta történt

Előzmények