Az Amazon felvásárolja a Roomba robotporszívók gyártóját

1,7 milliárd dollárt ad az iRobotért az Amazon, amely így bővíti az okosotthonokat kiszolgáló eszközeinek kínálatát.

Az Amazon úgy döntött, hogy nagyjából 1,7 milliárd dollárért felvásárolja a Roomba robotporszívók gyártóját, az iRobot Corpot. Így még tovább bővül az okosotthonokat kiszolgáló Amazon-eszközkínálat.

A felvásárlás egy tavalyi Amazon-víziót erősít, amely szerint 5-10 éven belül minden otthonban lesz legalább egy robot, amely a mindennapok alapvető részévé válik. Az iRobot vezetője is osztja ezt az elképzelést, hozzátéve, hogy az eszközöknek zökkenőmentesen kellene egymással kommunikálniuk, és egyszer majd társadalmi problémákat megoldaniuk, például az idősek gondozása terén.

Az Amazon bevételének csak töredékét szerzi eszközökből, a saját hangszóró mellett például a Ring ajtócsengőiből és kameráiból.

Szakértők szerint a felvásárlás alapos trösztellenes vizsgálatot von majd magával, az USA részéről mindenképp. Az Amazon előre jelezte, hogy az iRobot termékek más forgalmazóknál is elérhetőek maradnak, más cégek hangasszisztensei pedig a jövőben is támogatottak lesznek. Szakértők szerint azonban az Amazont igazából az otthonok feltérképezése érdekelheti (a robotporszívókon keresztül) – a kritikusok szerint adatvédelmi rémálom lenne, ha az otthonokról szerzett információkat elkezdené gyűjteni a kereskedőóriás. Az Amazon jelezte, hogy vigyáz az ügyfelek adataira, és nem adja el azokat.

Szakértők szerint az óriáscégek a csökkenő cégértékelések miatt ehhez hasonló felvásárlási rohamba kezdhetnek – az iRobot is megérezte az inflációt és a vásárlási kedv romlását.

Azóta történt

Előzmények