Tömeges elbocsátás az Amazonnál is

Ha igazak a megszellőztetett információk, ez lesz a vállalat történetének legnagyobb mértékű létszámleépítése.

Az Amazon közel tízezer munkavállalójától fog megválni, és a folyamat már a héten elkezdődik – tudta meg névtelenséget kérő belső forrásból a The New York Times.

A soha nem látott mértékű csoportos elbocsátás elsősorban a hardver és az Alexa üzletágakat, illetve a kiskereskedelmi részlegeket, valamint a HR-osztályokat érinti. Mivel a vállalat főként határozott idejű szerződéses munkavállalókat alkalmaz, így ez a globális 1,5 millió fős gárda kb. 1 százaléka.

A vállalat nemrég jelentette be, hogy szinte teljesen leállítják az új alkalmazottak felvételét, de elbocsátásokról akkor még nem beszéltek. Az Amazon szóvivője a Times megkeresésére nem kívánt reagálni.

A romló gazdasági környezet, illetve az egymás után sorjázó válságok súlyosan érintették az Amazont is. Igaz, az ő esetükben inkább a növekedés drasztikus lassulásáról lehet beszélni, nem pedig visszaesésről, hiszen a cég rakétasebességgel terjeszkedett az elmúlt tíz évben, és ezt most nyilvánvalóan nem lehet fenntartani. Az is biztos, hogy komoly takarékoskodásba fogtak, elsősorban projektek leállításával, illetve hatákonyságnövelőnek szánt átszervezésével igyekeznek spórolni. Feltehetően egy üzleti átvilágítás eredménye az is, hogy most mely üzletágakban csökkentik a létszámot.

Előzmények