Emberek tízezrei írnak hamis értékeléseket az Amazonra

Olaszországban és Spanyolországban is jogi lépéseket tett az Amazon, hamis értékelésekkel kereskedő brókerek miatt.

Az Amazon jogi lépéseket kezdeményezett Olaszországban és Spanyolországban, mert szeretne leszámolni (globális szinten is) a hamis értékelésekkel kereskedő brókerekkel.

A cég platformján régóta terjednek a hamis értékelések, a nagyobb ügyfélkörrel a helyzet pedig csak rosszabbodott az évek során. A jelentések szerint emberek tízezrei csatlakoztak olyan Telegram-csatornákhoz, ahol névtelen közvetítők bérelnek embereket 5-csillagos értékelések megírására. Ezek az Amazonra kerülnek, cserébe pénzjutalom jár.

Az Amazon proaktív módon, új technológiákkal és gépi tanulással fülelné le ezeket, és elszámoltatná az érintetteket. Most például egy olyan brókert támadnak Olaszországban, aki hatalmas mennyiségben kereskedik ilyesmivel – részleteket nem közöltek, de állítólag komplett hálózatot épített ki az illető. A 4- és 5-csillagos értékelések állítólag megdobják az eladásokat, főleg mivel pártatlannak tűnnek.

A spanyol AgenciaReviews is az Amazon célkeresztjében van, ott az ügyfelek állítólag teljes visszatérítést kapnak, amint hamis értékelést közölnek. Számos hasonló per indult az USA-ban is, de német oldalak ellen is lépéseket tett az óriás.

Persze a másik oldalról is vannak támadások, a briteknél például 900 millió fontra perelik a céget, amiért a piaci fölényével visszaélve a saját termékeit részesítette előnyben a platformján – hasonló vádakkal szintén rengeteg ügyet láttunk már.

Előzmények