Már csak engedélyezésre vár a drónpuska

Még jóvá kell hagynia a Szövetségi Távközlési Bizottságnak is a fejlesztést, hogy boltokba kerülhessen a vagány külsőt kapott "fegyver".

Az amerikai DroneShield fejlesztése, a DroneGun hamarosan a boltok polcaira kerülhet, már csak arra várnak, hogy az FCC (Federal Communication Comission) engedélyezze az eszközt. A hatalmas puska méretei és formája is alkalmas arra, a látványával is elriasszon néhány, nem különösebben eltökélt drónpilótát.

A szellemirtós megjelenés ellenére valójában teljesen veszélytelen a fegyver, pont ezért készítette el a DroneShield. A koncepciójuk ugyanis az volt, hogy károkozás nélkül is meg lehet állítani a személyzet nélküli repülőeszközöket. A DroneGun zavarójeleket küld a drón felé, amit függőleges leszállásra, vagy reptetőjéhez történő visszatérésre kényszerít ezzel. Közben a videókapcsolatot is megszakítja a pilótával.

A fejlesztés során a két fő szempont az volt, hogy egyrészt ne essen kár a drónokban, másrészt viszont hatékonyan lehessen ezeket eltávolítani azokról a helyekről, ahol nem kéne lenniük. Ez a fenti videó alapján, illetve a DroneShield holnapjának tanulsága szerint sikerült.

A drónpuska 2 km-es körben egy töltéssel két órát használható, esőben, szélben egyaránt. A hozzá tartozó hátizsáknak köszönhetően egy ember is elég a működtetéséhez, ehhez különösebb képzésre sincs szükség, csak célba kell venni a drónt, és már hozhatjuk is lefelé.


[+]

Az engedélyeztetési eljárás nem feltétlenül jár majd sikerrel, hiszen ahogy a drónok, úgy az őket elimináló puskás emberek sem feltétlenül a saját kertjük felett őrködhetnek majd vele. Elképzelhető, hogy kizárólag hatósági személyek fegyvertárát gyarapítja majd a berendezés, érthető okokból. Ha így lesz, akkor az amerikai polgároknak maradnak a klasszikus fegyverek, mint a nagymamának aki nemrégiben a tehenei védelmében puffantotta le a birtokháborító drónt.

Azóta történt

Előzmények