Az okos eszközök mint rendőrségi bizonyíték

Egy amerikai rendőrség abban reménykedik, hogy egy hangrögzítésre is alkalmas eszköz esetleg perdöntő bizonyítékkal szolgálhat. A gyártó csak hivatalos és törvényes kérésre adja ki a felvételeket.

Ma még viszonylag ritka, de hamarosan általánossá válhat az olyan eset, amelyről először a The Information számolt be: egy amerikai rendőrség egy hangrögzítésre alkalmas okos eszköz felvételeit kérte ki a szolgáltatás biztosítójától.

A szóban forgó ügyben az USA Arkansas államának rendőrsége fordult az Amazonhoz adatkéréssel, ugyanis az információkat egy bentonville-i gyilkossági ügy nyomozása során kívánják felhasználni.

Okos otthona van a gyanúsítottnak

Még 2015 novemberében történt, hogy egy James Andrew Bates nevű férfi lakásában a fürdőkádban Bates bejelentése nyomán találták meg barátja, Victor Collins holttestét, akit a vizsgálat szerint vízbe fojtottak. A rendőrök Bates lakásában több, hálózatra kötött elektronikus eszközt is találtak, köztük a konyhában az Amazon Echo nevű termékét – vagyis egy olyan eszközt, egy személyi asszisztenst, mely hangszóróval és a hangvezérléshez szükséges mikrofonnal is rendelkezik.

Mivel a rendőrök tudták, hogy az Amazon tárolja a készülék és a felhasználója közötti „beszélgetéseket”, ezért kétszer is kérték a november 21. és 22. között rögzített felvételeket a vállalattól, de ők megtagadták az információk átadását. Mivel a helyszíneléskor az Echo bekapcsolt állapotban volt, így azt feltételezik, hogy esetleg rögzített olyasmit is, ami segíthet az ügy tisztázásában (pl. hogy ki tartózkodott a lakásban a gyilkosság időpontjában). Az Echo egyébként csak akkor rögzít, ha a szoftver nem tudja értelmezni az utasítást vagy egyéb hangot, amelyet érzékel. A rendőrök azt remélik, történt ilyesmi a gyilkosság idején.

Csak hivatalosan

A most benyújtott kereset szerint az Amazon a felvételeket ugyan nem adta át, de egyéb információkat – pl. a felhasználó adatait – megosztották a rendőrséggel. A vállalat közleményében kijelentették, hogy csak törvényes kötelezésre hajlandók kiadni az adatokat – most, hogy bíróság elé került a dolog, minden bizonnyal ez is meg fog történni.

A rendőrök egyébként a többi okos eszköz adatait is fel fogják dolgozni, csakúgy, mint a szintén lefoglalt iPhone 6S, a Macbook Pro, a PlayStation 4, valamint a három táblagép által tárolt információkat is. Érdekességként említhető, hogy Bates okos otthona esetleg „árulkodhat rá”, ugyanis az egyik eszköz rögzítette, hogy a lakásban valaki körülbelül 600 liter vizet használt el nagyjából a gyilkosság időpontjában – a rendőrök arra gyanakodnak, hogy az illető a nyomok eltakarításához engedett ki ennyit.

Azóta történt

Előzmények