Itt a vége: az Adobe megszünteti a Flash támogatását

Egy korszak ér véget: eltűnik egy olyan elavult technológia, mely már most is erősen visszaszorulóban van.

Tegnap délután felrázta a szaksajtót és az érintett nagy IT-vállalatokat is, hogy az Adobe bejelentette: 2020 végén megszünteti a Flash technológia támogatását. sőt már addig is csak biztonsági frissítéseket adnak ki. (A bejegyzés a hivatalos blogon e hír írásának időpontjában nem érhető el, annak ellenére, hogy a főoldalon látszik a címe és a link.)

Így hát nagyjából három és fél év múlva ténylegesen is véget érhet az a haláltusa, melyet a Flash kapcsán már évek óta tapasztalunk. A technológiával már rég elégedetlenek mind a gyártók, mind a tartalomszolgáltatók, mind a felhasználók, de elterjedtsége miatt még az erős pozíciójú internetes vállalkozások is csak fokozatosan léptek fel ellene (pl. a Flash nagy ellenfele, Steve Jobs, vagy a Google a Chrome-ban, a Mozilla a Firefoxban).

Az Adobe a közleményben az idézetek szerint bejelenti, hogy sem terjeszteni, sem frissíteni nem fogják a Flasht 2020 végétől, és arra bátorítják a tartalomkészítőket, hogy váltsanak platformot, konvertálják anyagaikat az új, nyitott formátumokra. Ennek elvégzéséhez kérik a nagyvállalatok (pl. Apple, Google, Microsoft, Facebook, Mozilla) támogatását – ők egyébként már rég folytatják a migrációs folyamatokat.

Az érintett cégek mindannyian reagáltak a bejelentésre, üdvözölték, és pl. a Google elmondta, hogy három éve még a Chrome felhasználóinak 80 százaléka naponta használta fel a Flasht, ám a bevezetett korlátozások után ez az arány mára 17 százalékra csökkent, a felhasználók döntő többsége már gyorsabb, erőforrás-takarékosabb, biztonságosabb, kevésbé sebezhető, nyílt forrású technológiákat használ.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Azóta történt

Előzmények