Hirdetés

Olcsó és hatékony merevlemez-pusztító

Ahogy egy korábbi hírünkben a beillesztett videó is tanúsítja, a használt merevlemezek majdnem tökéletes törlése leginkább egy nagy kalapács segítségével történhet meg, ahogy a riportban az FBI szakembere ezt demonstrálja is.

Hirdetés

A probléma annyiban égető, hogy a digitális adattárolás tömegessé válásával se szeri, se száma azoknak a híreknek, melyek arról számolnak be: a kidobott meghajtókról vagy elfelejtik letörölni az adatokat, vagy eszükbe sem jut az, hogy mások ezekkel visszaélhetnek, ezért törlés nélkül kerülnek ezek a hordozók a kukába, de még legjobb esetben is csak egyszerű szoftveres megoldásokat alkalmaznak törlésre, amelyek azonban messze nem garantálják azt, hogy mások – néha igen egyszerű módszerekkel, gyakran legális szoftverekkel – ne tudnák újra olvashatóvá tenni a lemezen található információkat.

Az adatrekonstrukciót – jó pénzért – kínáló cégek mellett ma már szép számban találhatóak adatmegsemmisítésre szakosodott vállalkozások is, ám ők természetesen megkérik az árát szolgáltatásaiknak. Ezért gondolta úgy egy IT-menedzser – számol be róla a PC Pro –, hogy megoldja ezt maga, s kialakított egy saját tervezésű hidraulikus prést, a Bustadrive nevű szerkezetet, mely oly mértékben roncsolja a feleslegessé vált merevlemezt, hogy azt – elvileg – már nem lehet olvashatóvá tenni.

Bustadrive

Ross Waterton azért szánta rá magát egy ilyen gép elkészítésére, mivel elege lett abból, hogy milyen sok fáradságába került az elmúlt években a kidobandó adathordozók biztonságos megsemmisítése, s a rendelkezésére álló legtöbb megoldással kapcsolatban voltak fenntartásai. Először saját cége számára készített egy prototípust, melyet barátainak is kölcsönadott néha, akiknek megtetszett, mert hatékony volt, emellett sokkal olcsóbb az erre szakosodott cégek által kínált megoldásoknál.

A PC Pro letesztelte a prést, s egy szakértő, Richard A. Tanfield-Johnson, az  IT Green Computer Recycling munkatársa arról tájékoztatta őket, hogy a Bustadrive sem tökéletes megoldás, mivel a gép által megnyomorított merevlemezről még mindig vissza lehet nyerni az adatokat – ám az is igaz, ismerte el a szakember, hogy ez olyan istentelenül drága, hogy csak különleges esetekben érné meg. Tanfield-Johnson véleményét egy másik szakember, Andrew Speedie, a Secure IT Disposals Limited munkatársa is megerősítette, aki elmonda, hogy a sérült lemezt a legtöbbször olvashatóvá lehet tenni súlyos fizikai sérülések után is, ám ehhez olyan felszerelés és szakértelem kell, hogy csak extra esetekben érdemes nekifogni a csillagászati összegekbe kerülő munkának.

Egy régi, ám tökéletes megoldás

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények