Adathalászokat tartóztatott le az FBI

Ötvenhárom embert tartóztatott le az Egyesült Államokban internetes csalás vádjával a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI). A több államra kiterjedő összehangolt akciót szerdán hajtották végre, miközben a helyi hatóságok Egyiptomban 47 további feltételezett tettestársat próbáltak meg kézre keríteni.

Az Egyesült Államokban őrizetbe vett gyanúsítottak ellen az FBI vádemelési javaslatot nyújtott be a kaliforniai kerületi bírósághoz, a vád: bűnszövetkezetben elkövetett banki és internetes csalás. A nyomozók állítása szerint a csoport a két legnagyobb amerikai pénzintézet, a Bank of America és a Wells Fargo ügyfeleit vette célba. A felgöngyölített bűntettet a következőképpen hajtották végre: az adathalász e-maileket Egyiptomból küldték ki. Ezekben a levelekben a potenciális áldozatokat egy, a bankokéhoz megtévesztésig hasonlító, de hamis weboldalra próbálták meg elcsalni, ahol bizalmas adatok (számlaszám, jelszó, társadalombiztosítási szám és jogosítványszám) megadására kérték őket. Az amerikai csapat ekkor vette fel a fonalat: a kicsalt adatokkal pénzeket utaltak át az általuk nyitott számlákra, melyekből részesedést kaptak az egyiptomi „kollégák” is. Az FBI szerint a banda legalább 2 millió dollárt lopott el így az elmúlt két évben.

Az internetes csalás kitervelője és irányítója egy 25 éves amerikai férfi volt, akinek a barátnője és egy barátja segédkezett. A trió átutalásokhoz használt bankszámlák nyitására és a pénz felvételére szervezte be a többieket.

Az ügyben a nyomozás 2007-ben indult, miután a bankok bejelentették a nyomozóirodánál a gyanús eseteket. A gyanúsítottak a bűnszövetkezetben elkövetett csalásért akár 20 év börtönbüntetést is kaphatnak. Számítógépes bűnügyben ennyi vádlott még sosem állt bíróság előtt – emelte ki az FBI.

Azóta történt

Előzmények