Nőtt az adathalász üzenetek száma

Az adathalász jellegű kéretlen üzenetek mennyisége kiemelkedő mértékben, 52 százalékkal növekedett júliusban a megelőző hónaphoz képest, míg az egyszerű spamek száma nagyjából a júniusi adatokkal egyező értékeket mutat, vagyis az összes elküldött e-mail 89 százaléka minősül spamnek – derül ki a Symantec biztonságtechnikai cég jelentéséből.

Jól megfigyelhető trendek körvonalazódnak a kéretlen üzenetek háza táján: az úgynevezett image spamek, vagyis a képekkel megspékelt hulladék e-mailek mennyisége az összes spam 17 százalékáért volt felelős júliusban, az „egészségügyi” termékek vagy szolgáltatások reklámozásával kapcsolatos spamek száma 17 százalékkal csökkent, míg a beugratós (többnyire mesés gazdagodással kecsegtető) kéretlen üzenetek mennyisége 3 százalékkal emelkedett. A spammerek rákaptak a hírességekkel vagy nagy hírértékű társadalmi eseményekkel összefüggő levélszemét terjesztésére, kiváló példa erre Michael Jackson halála („Jackson él!” és társai) vagy Harry Potter nevének a levél tárgyába csempészése.

A spamek első számú szülőhazája továbbra is az Egyesült Államok 25 százalékkal, az amerikaiakat követik a brazilok (12%), harmadik helyen Dél-Korea áll (6%), az első európai állam a lista hetedik helyén álló Lengyelország lett 4 százalékkal.

A Symantec kutatói azt is megfigyelték, hogy egyre több adathalász támadó kísérletezik SSL-tanúsítványok imitálásával: nevesítve, a bűnözők a jól ismert kis sárga lakat képét rajzolják ki az oldalukon, ezzel a biztonságos böngészés látszatát keltve.

Azóta történt

  • Rengeteg az NDR-spam

    A Panda statisztikái szerint az elmúlt hónap óta a korábbi átlagnál 2000 százalékkal több ilyen kéretlen levél mozog az interneten.

  • Adathalászok nyúlták le a Hotmail-jelszavakat

    Működő jelszavak kerültek ki az internetre a hétvégén, de nem az oldal feltörésével szerezték meg őket. Maguk a felhasználók adták ki őket csalóknak.

  • Adathalászokat tartóztatott le az FBI

    Két országban összesen több mint száz embert vádolnak az internetes csalásra szerveződött hálózatban való közreműködéssel.

  • Macerásabb lett a spamek bejelentése

    A múlt hét óta elektronikusan csak Ügyfélkapu-azonosítóval lehet bejelentést tenni a hatóságnál. A Spamwiki szerkesztői szerint ez visszalépés.

Előzmények