Bulgária is leállítja az ACTA törvénybe iktatását


Trajcso Trajkov
Forrás: novinite.com

Bulgária fel fogja függeszteni az általuk is aláírt ACTA (Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás – Anti-Counterfeiting Trade Agreement) ratifikációs folyamatát – mondta Trajcso Trajkov gazdasági miniszter tegnap egy szófiai sajtótájékoztatón.

A miniszter közölte, hogy a felfüggesztésre vonatkozó javaslatot ma, február 15-én terjeszti be a kormány. Arra a kérdésre, hogy várható-e Bulgária teljes kihátrálása az egyezmény mögül, Trajkov közölte, hogy egy ilyen döntésről akkor lehet majd esetleg beszélni, ha az Európai Unió tagállamai között megszületik egy ilyen értelmű konszenzus.

A kelet-európai országok közül Bulgária lesz a harmadik, amelyik ilyen döntést hoz, miután a lengyel és a cseh kormány a múlt héten már bejelentette, hogy egyelőre leállítják a ratifikációs folyamatot, de hivatalos nyilatkozatuk szerint várható, hogy Lettországban is hasonlóképp járnak el.

A különösen titkos, a nyilvánosságot gyakorlatilag teljesen kizáró ötéves tárgyalásban résztvevő Európai Bizottság még mindig kiáll az ACTA mellett, a kritikákra azt mondják, hogy alaptalanok, mivel az egyezmény következtében egyáltalán nem kell módosítani az európai szabályozást, és a szerződés nem korlátozza a polgári szabadságjogokat. A most már hezitáló, de aláíró, illetve az aláírás következő, második körében szereplők közül az ideiglenesen visszatáncoló országok nagy valószínűséggel kivárják az ACTA elfogadásáról vagy elutasításáról döntő EU-s szavazást. Az Európai Parlament júniusban határoz az egyezményről.

Az Európában is százezreket megmozgató tiltakozási hullám után mind több befolyásos politikus szólalt fel az elmúlt napokban az ACTA ellen. Köztük volt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság-felelőse, Dunja Mijatovic, aki aggodalmát jelezte az Európai Parlament elnökének, annak a Martin Schulznak, aki egy német televízióban maga is azt nyilatkozta, hogy jelenlegi formájában nem elfogadható az egyezmény, mivel nem egyenrangúan kap helyett a szerzői jog és a személyes szabadságjogok védelme.

Azóta történt

Előzmények