Hirdetés

A magyar informatikai szövetség fellép az ACTA ellen

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) ma közleményt adott ki, mely szerint az IKT-szektor innovatív vállalkozásainak, startup cégeinek lehetőségeit is korlátozhatják a január végén aláírt Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA) egyes rendelkezései.

Az IVSZ leszögezi, hogy az ACTA jelenlegi változata az érintettek bevonása nélkül született meg, ezért a szakmai szervezet az egyezmény ratifikálása előtt elengedhetetlennek tartja a széleskörű társadalmi egyeztetést, hogy a hazai szabályozás alakításában mind az innovatív vállalkozások és közvetítő szolgáltatók, mind a jogtulajdonosok érdekei kiegyensúlyozottan, egymásra tekintettel és transzparens módon érvényesüljenek. Ennek első lépéseként az IKT-szektor érdekvédelmi képviselete együttműködést kezdeményezett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával.

Az IVSZ szerint a hazai GDP 10 százalékát adó IKT-szektorban különösen magas az innovatív vállalkozások aránya. A szövetség általa a tagvállalatok körében végzett 2011-es felmérés szerint az innovatív vállalkozások még a recesszió idején is 6-7 százalékos növekedést értek el. Ezt a növekedési potenciált foghatja vissza az ACTA, melyet január végén Magyarország is aláírt. Az ACTA jelenleg ismert rendelkezései alapján azok a cégek, startup vállalkozások, projektek, amelyek valamilyen fejlesztési tevékenységbe kezdenének, azt kockáztatják, hogy egy esetleges szándékolatlan jogsértés miatt a tényleges kár mértékét jelentősen meghaladó összegű kártérítést kell fizetniük. Ezek a vállalkozások szerzői jogi szempontból gyakran nem kiszámítható közegben működnek. Ennek oka egyrészt a jogszabályok összetettsége, az európai uniós szerzői jogi szabályozás sokszínűsége, másrészt az, hogy az iparágra jellemző felgyorsult technológiai és piaci változásokat a szerzői jogi szabályozás nem tudja követni.

Az IVSZ emellett több pontatlanságra, illetve nem egyértelmű rendelkezésre is felhívja a figyelmet az egyezménnyel kapcsolatban. A közvetítő szolgáltatók számára például szankciókat állapíthat meg az egyezmény, amennyiben egy szerzői jogsértéssel vádolt, ám jogerősen el nem ítélt felhasználója szolgáltatását nem függeszti fel. Emellett a jelen megfogalmazásban az egyezmény lehetővé teszi, hogy az internetszolgáltatókat kötelezzék a szerzői jogsértéssel vádolt weboldalak elérhetetlenné tételére – áll az IVSZ közleményében. Ezen szolgáltatókat, cégeket, projekteket továbbá az ACTA alapján bevezetendő új jogérvényesítési eljárások is fenyegetik, amelyek szintén túlmutatnak az uniós joganyagban rögzítetteken.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IVSZ

Azóta történt

Előzmények