A titkosítás nem lehet fontosabb, mint a megfigyelés

„Meg kell akadályozni a titkosítás mindenek felettiségét” nyilatkozta Michael B. Steinbach csütörtökön egy FBI rendezvényen. Ez pont úgy hangzik, mint amit James B. Comey mondott nemrégiben, miszerint a hatóságnak hozzá kell férnie az adatokhoz, ez fontosabb mint a privát szféra. Steinbach azonban ennél is tovább ment, kifejezetten azt szeretné, hogy a szolgáltatók ne helyezzék előtérbe a felhasználókat, a piramis tetején a hatóság álljon, akár annak árán is, hogy ez meggátolja az embereket a titkosított kommunikációban.

Egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy „a magánélet mindenek fölé helyezése, mint például a biztonság és a terrorizmustól való megszabadulás nem az a szituáció, amiben élni akarunk”. Azt is hozzátette, hogy nem kiskapukra és egyéb hozzáférésekre gondol, hanem arra, hogy jogi úton hozzáférhessenek a teljes tartalomhoz.

NSA ellenes tüntetés
NSA ellenes tüntetés (forrás: Getty Images) [+]

Úgy tűnik sem az NSA, sem az FBI nem érti, hogy a nagyvállalatok akik a Snowden-ügy kirobbanását követően igyekeznek kommunikációban és valós végponti titkosítással is megnyugtatni az ügyfeleiket adataik biztonságáról, miért nem állnak az ő oldalukra. Emlékezzünk vissza, idén már volt egy érdekes ötlete az NSA vezetőjének is, szerinte a végponti titkosítási kulcsot meg kéne osztani a hatóságokkal is, így a hackereknek nem lenne könnyű dolga továbbra sem, azonban ők hozzáférhetnének a beszélgetések tartalmához.

Ahogy arról az IT café is beszámolt májusban, nagyjából 150 aláíróval (köztük a nagyobb techvállalatokkal) az érintettek levelet küldtek az amerikai elnöknek, hogy támogassa őket a titkosított csatornákon történő szolgáltatásban. A héten fogadták el a Freedom Act néven futó szabályozást, ami csökkenti a kémkedő hatóságok jogköreit és anyagi forrásait.

Azóta történt

Előzmények