Hozzászólok Aktív témák

 • Kalwa

  tag

  Szánalmas... mondjuk azért van benne pár hasznos dolog :)) A kis nigériai gyerekek biztos örömmel veszik majd birtokukba e csodamasinát, ami számukra maga lesz a hightech kor eljövetele.

  [Szerkesztve]

 • ftc

  nagyúr

  Indiának nem kell pff..

  Azért kiváncsi lennék ha az Intel és mondjuk Win lenen rajta mennyien kapkodnának érte 140 dolcsiért...

 • Yaye

  őstag


  Ennek nincs köze ahhoz hogy intel meg win. Különösen hogy épp indiában emlékeim szerint magas szinten is preferálják a nyílt szoftvereket az MS-sel szemben. Itt szvsz arról van szó, hogy ahol akkora rohadt nagy a szegénység, és annyira kevés a lóvé, ott tényleg nincs értelme azt a keveset számítógépbe ölni, mikor egészen alapvető feltételek hiányoznak. Egy lepukkant harmadik világbeli országnak 140 millió dolcsi rohadt sok pénz, pláne egy ilyen -sokak szemében- oktatási luxuscikkre. Szerintem kicsit olyan ez, mintha egy hajléktalannak azt mondanád, hogy vacak 100 000 forintért kap egy -igaz kicsit fapados, de új- autót.

  Ez akkor volna frankó dolog ha a gazdag ENSZ tagállamok résnyire kinyitnák a szorosra zárt pénztárcájukat és így Afrika meg India ingyen, vagy szinte ingyen juthatna a gépekhez. Egyetlen milliárdból 10 ország kaphatná meg a maga egy-egy millió darab gépét (ilyen volumenben ugye már a 100 dolcsis árral számolva).

 • flimo

  őstag

  Azért amelyik ország atomfegyverkezik nehogy már 140 millió dolláron problémázzon.

  Először szomjan halunk, azután éhen halunk, végül mind meghalunk!

 • Yaye

  őstag

  Igen, ebben sok igazság van, de gondoljunk arra is hogy Indiát két finoman szólva nem baráti szomszéd keretezi (Pakisztán, szintén atomhatalom, és Kína, nem is tudom, nekik nincs atomjuk?), tehát a fegyverkezésre fordított erőfeszítés legalábbis nem egészen indokolatlan, másrészt az egy egymilliárdos ország, egymillió laptop esetén pont minden ezredik emberre jutna egy, szóval India fölszerelése nem 140 milkából vona megoldható hanem a sokszorosából.
  Ettől függetlenül India esetében tényleg nem hiszem hogy elsősorban pénzkérdés lenne a dolog, régebben mintha pont ők fanyalogtak volna, hogy Indiának nem kellenek lebutított játékszerek. Vagy az még nem laptopokról hanem olcsó asztali gépekről szólt?

 • flimo

  őstag

  Ha a Kínára vonatkozó kérdés nem irónikus akart lenni, akkor az ötvenes évek óta van nekik, és a negyedik legtöbb bombájuk van a világon tudtommal.

  Szerintem is inkább az van benne, hogy büszkeségből nem akarnak ''segélyt'', közben ha jól tudom pl Magyarország is bejelentkezett érte.

  Először szomjan halunk, azután éhen halunk, végül mind meghalunk!

 • cucka

  addikt

  ez a 100 dolláros laptop projekt szerintem halva született ötlet.
  egyrészt a valóban fejletlen országokban élőknek talán inkább utakra, ívóvízre, élelemre lenne szükségük számítógép helyett.
  másrészt ez a gép szerintem csúfot űz a rászorulókból. játék-dizájn, funkcionalitás terén súlyos hiányosságok. inkább adnának 200$-ért normális, teljes funkcionalitással bíró számítógépet, mint ezt a vackot.

 • Yaye

  őstag

  A fejlettségnek van olyan szintje ahol a gépnek van létjogosultsága, alatta még nincs, fölötte már nincs. Meg kell találni a célközönséget, szerintem ennyi. Tény, hogy talán kelendőbb lenne ha nem volna ilyen infantilis gyerekjáték-kinézete, de nem látok olyan súlyos funkcionalitásbeli hiányosságot, ami alkalmatlanná tenné arra hogy betöltse szerepét (és fontos hogy ne tévesszük szem elől hogy mi is ez a szerep). Te konkrétan mire gondoltál?

  Flimo: Magyarország? Van egyáltalán 1 millió kisiskolásunk? Azért az meglepne ha a csőd.. bocsánat, reformok kellős közepén Feribácsi minden kiskölökhöz hozzávágna egy 20k+ értékű gépet, miközben azt se tudja kiről lehetne még lehúzni egy kis bőrt...
  Hol hallottad/olvastad?

 • cucka

  addikt

  valójában jó ötletnek tartom, hogy ilyen téren is segítsék felzárkózni a szegény országokat. az viszont egyértelmű, hogy ma 100$-ból ezt nem lehet megvalósítani. a gép egyszerűen korszerűtlen, és amikor az első gyerek megkapja a gépet (mondjuk 2008-ban) még korszerűtlenebb lesz. később még ennél is korszerűtlenebb lesz. ami szerintem nem elég, az az 500 megás flash disk és az 500MHz-es processzor, illetve esetleg az optikai egység hiánya. pár év múlva ez olyan kategória lesz, mint most a 486-os gépek. alapvetően működnek, mégsem lenne célszerű ilyeneket osztogatni felzárkóztatás címszó alatt. ez van, túl nagy iramú a fejlődés, gyakorlatilag mire a célszemélyek megkapják a gépet, nem lesz jó semmire, a gépre írt szoftver futtatásán kívül.
  másik kérdés, hogy nem világos számomra, milyen korosztálynak szeretnék osztogatni.
  amit szintén nem értek, hogy pontosan mi a célja ennek a projektnek? ha a felzárkóztatás, akkor nem világos, hogy egy elmaradott ország lakóit miért pont elavult játéklaptopok zárkóztatnák föl. ha a cél az információs társadalom kiépítése, akkor oda korszerűbb technológia kell. ha pedig egyszerűen örömet szeretnének szerezni a kicsiknek, akkor vihetnének nekik mondjuk focilabdát.

 • Yaye

  őstag

  Mire nem elég az 500MHz? A számítástechnika alapjainak oktatásához, iskolai feladatok megoldásához biztosan elég. Játszani nyilván nem fognak rajta, sem videót kódolni... Én egy korszerűtlennek nem nevezhető laptopról írok, ami az ideje nagy részében 600 MHz-re veszi vissza magát mert a mindennapi használathoz nem kell több. A specifikáció nincs ércbe öntve, ahogy halad az idő, biztos fejlődik a 100dolcsis laptop is, ugyanúgy ahogy egy ma 200k-s gép is sokkal gyorsabb és korszerűbb mint egy 5 évvel ezelőtti 200k-s gép.

  Az optikai meghajtó egy finom, kényes, ráadásul meglehetősen nyílt szerkezet, egyértelműen komoly hibaforrás egy mostoha körülmények közé tervezett gép esetében, a sérülékenby lemezekről nem is beszélve. A koncepcióból egyértelműen következik hogy kihagyták. Van helyette hálózat, wlan, és usb. Optikai meghajtó is csatlakoztatható rá ha mindenképp kell.

  2008? Nem ismerem a menetrendet, de az első szállítmányoknak már az idén év vége felé landolniuk illene, nem?

  A cél nyilván nem a lakosság általános fölzárkóztatása, sem pedig a puszta örömszerzés. Ez a gép szerintem nagyon jól alkalmazható az oktatásban. Digitálisan lehet pl olyan tananyagokat használni amihez hagyományos formában sosem jutnának hozzá, és nem mellesleg felkészíti a kis dugaszokat az infótársadalomra, megtanítja a számítástechnika és a digitális világ logikáját, alapvetéseit, kezelését (most hogy az infótársadalom szerintem jó dolog-e, az más lapra tartozik). Biztos hogy kellenek hozzá direkt erre a célra írt oktatási szoftverek és anyagok, ez nyilvánvaló, biztos nem egy kopasz Open Office elé akarják odaültetni a 8 éves kiskölköt.

 • cucka

  addikt

  valamennyire igazad van a teljesítménnyel kapcsolatban, ugyanakkor továbbra is úgy gondolom, hogy ez egy majdnem jó gép, ami ráadásul 140$-ba kerül, később nyilván lejjebb mehet az ára. jobb lett volna egy picit drágább gép, teljes funkcionalitással. az optikai meghajtó pedig valóban nem létszükséglet. kétlem, hogy a közeljövőben (2-3) akkorát esne a hardverek ára, hogy érezhetően jobb gépet tudnának építeni 100$-ból. ( oké, hogy a csúcsprocik árai zuhannak, de az abszolut low-endnél egyszerűen nem éri meg x összeg alatt adni a terméket, a gyártási és az anyagköltség miatt.)

  az első szállítmányok azután landolnak, hogy megkezdik a tömeggyártást. ez pedig akkor fog történni, amikor -legalábbis a cikk szerint- kifizetik az 5-10 millió darabos széria árát a megrendelő országok. eddig 1 milliónál tartanak.

  számítástechnikát tanítani jó dolog ezekben az országokban, azt viszont ne feledd, hogy nálunk a legnagyobb gond az ivóvízellátás, sok helyen nincs rendes iskola, nincsenek tankönyvek, stb. szerintem az információs társadalomra való felkészítés sokadrangú probléma ilyen helyeken.

 • bandus

  addikt

  Bár ez nem teljesen ide tartozik, de szerintem a fejlődő országok felzárkóztatását (itt főleg a Távol-Keletre gondolok, de akár Románia, Ukrajna is idetartozhat) azzal kellene kezdeni, hogy a nagy multik nem zsákmányolják ki a munkaerőpiacot (gondolok itt a gyárakban való éhbérér dolgozó munkásokra).
  Hogy konkrétan a laptopokhoz is hozzászóljak, nem tartom rossz ötletnek a kezdeményezést. Ha arra nem is megfelelő, hogy felzárkóztassa India, vagy bármely fejlődő ország információs társadalmát, mindenképpen hasznos lehet, ha nem csak az egyetemre felvett hallgatók találkoznak számítógéppel.

  mod: hogy a gép árához is hozzászóljak: ennyiből oktatási célra tökéletesen megfelelő gépet lehet szerintem építeni. Anno általános iskolában sem voltak gyorsabb gépek, és az alapvető dolgokat megtanultuk rajta, gondolok itt a word, excel és powerpoint hármasra, comenius logo, és az internet használatának alapjaira (bár ez ott még valószínűleg sajnos igen messze van).

  [Szerkesztve]

  "a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

 • flimo

  őstag

  Hup.hu-n volt már róla vagy tíz hír több év alatt, és az egyikben mintha ilyesmiről is lett volna szó. Amúgy rosszul fogalmaztam, nem bejelentkeztünk érte, csak érdeklődtek, ami kiterjedhetett arra, hogy lehet-e kevesebbet, vagy egyátalán kell-e nekünk.

  Először szomjan halunk, azután éhen halunk, végül mind meghalunk!

 • flimo

  őstag

  Azért már rég nem akkora a fejlődés jelenetőssége, mint régen. Ma egy 5 éves hardveren még vígan elvan az ember, ha nem játszik. Netezni, könyvet (pdf) olvasni, emailezni tökéletes, és akkor azt még bele sem vetted, hogy nem bűnlassú win van rajta, hanem linux.

  Mielött lehurrognál, hogy falmelek, a notebookomban 1.6-os p-m van 256 mega rammal, amiből 8-at elvisz a GPU. Win bűnlassú, 10 perc mire bootol és elindul egy vírusírtó, meg egy tűzfal, jó, tudom lehetne benne több memória is, de linuxon mindez kevesebb, mint 1 perc (winnek annyi idő a kikapcsoláshoz sem elég), a cpu freqi normál használat közben végig 600 mhzen, most xchat, msn, firefox és filekezelő fut, mindez 125 mega ramot foglal, a swap üres. Ja és a hd-wmv, ami winen akad (ms saját formátuma!) linuxon akadásmentesen megy. Szóval ne írjuk le ezt a gépet, nem élehet rajta doom3azni meg kvéknégyezni, de nem is egy bűnrossz masina.

  Először szomjan halunk, azután éhen halunk, végül mind meghalunk!

 • flimo

  őstag

  Amig az említett országokban a termelékenység az EU-s töredéke, addig ne várjanak ''normális'' béreket, különben hülyék lennének gyárakat odavinni.

  Először szomjan halunk, azután éhen halunk, végül mind meghalunk!

 • Jégkokó

  veterán

  Egyébbként régebben a suliban 333 mhz es celeronok voltak 32 mega rammal, na azokon iszonyatosan lassan futott a win98, de szerintem ezen már tuti, hogy gyors, mert azokon egy weboldal megnyitása is komoly feladat volt

  A főnök tekintete mindig nyílt és őszinte. Vagyis egyik szeméből a nyilt gonoszság a másikból az őszinte rosszindulat sugárzik.

 • rdi

  veterán

  Ja 200 usd -ért már kitűnő laptopokat lehet kapni....

  Szerintem nem vagytok tisztában a szegénységgel, bar ha körülnéznétek a középiskolában ahová jártok, láthatnátok, hogy rohadnak le a gépek, a technika.
  Arról nem is beszélve, hogy a ha jól emlékszem, 12-18 év közötti magyar gyerekek kb 20 %-a soha ! nem használt számítógépet.


  Másrészt pedig nálunk már nem annyira csak pénzkérdés a szgépek tejedése, hanem tudati. Nagyon sokan egyszerűen nem akarnak szg-pet.

  Fej! Tor! Potroh!

 • cucka

  addikt

  Ja 200 usd -ért már kitűnő laptopokat lehet kapni.... - hát a cikkben szereplő laptop előállítási költsége 140$. plusz 60$-ért mondjuk beleférne egy (kissebb) winyó, a fél gigás flash memória helyett. vagy beleférne mondjuk 2 gigás flash disk és egy erősebb processzor, stb.

  Jégkokó - nekünk egy élmény volt, amikor a mi iskolánk megvette a zsírúj cel300-as gépeket, mert addig főleg 286-os gépeken programoztunk, kifolyik-a-szemed márkájú hercules monitorokkal.

  bandus - románia pont nem az a hely, ahol kézzel tekerős gagyilaptop-al kéne felzárkóztatni. sokkal inkább teljes értékű számítógépes laborok jönnének jól ott. a multik kizsákmányolásáról meg annyit, hogy ha meg szeretnék szűntetni, akkor azok a cégek kivonulnának ezekből az országokból.

  egyébként meg lehet, nektek lesz igazatok ezzel a laptoppal kapcsolatban, és én vagyok túl pesszimista. eszembe jutott azonban még egy súlyos probléma ezzel a projekttel kapcsolatban. addig oké, hogy adunk mindenkinek számítógépet, de ki fog érteni hozzá? ki fogja megtanítani a gyerekeket a használatára, honnan fognak (valamennyire) szakképzett tanárokat találni? azt tudjuk, hogy itt, civilizált országokban is nagy gond az, hogy az iskolai tanárok egyszerűen nem értenek a számítástechnikához. milyen lehet a helyzet ezeken az elmaradott részeken, ahol az is probléma, hogy nincs elég iskola, nincs elég tankönyv, stb. ha odaadod a rászorulónak a hardvert, az szép dolog, de csak akkor ér igazán valamit, ha meg is tanítod a használatára.

 • flimo

  őstag

  Amúgy gondolj bele, PDA-kban is párszáz megaherzes procik mennek, mégis egész jól használható.

  Először szomjan halunk, azután éhen halunk, végül mind meghalunk!

 • gozso

  senior tag

  regebben? :Y :Y:Y
  en jelenleg is 10 ilyen gepet hasznalok:( na, jo nem 32mb rammal, nemelyikbe csak 16mb jutott....

  fél vese eladó..., szivárványhártya ugyanitt

 • regent

  aktív tag

  Itt nálunk (Bécs, biológiai kutatólabor) még rengeteg pentium2-est 3-ast használunk a napi munkához (szövegszerkesztés, prezentáció, pdf-ek írása-olvasása) általában 256 MB RAM-mal. (Most néztem meg az egyiket, 500Mhz-en ketyeg.)
  Még a professzorok is!
  Tökéletesen müüködnek.
  A laborgépeket még régebbi PC-k vezérlik, gyüüjtik az adatokat.
  Itt a takarékos svábok nem vesznek csak azért újabb-jobb gépeket, mert újabbak-jobbak.
  Ha a régi tökéletes, akkor azt használják.
  Nem kell lesajnálni azt a 100$-os laptopot.

  Mellesleg vajon mennyibööl jön ki egy szegény országnak egy kalasnyikov, mondjuk két póttárral?

  <{Opal}> mert amikor a férfi kódol, akkor csak a férfi van és a kód, olyankor nem kell nő, mert olyankor a nő egy bug, érteitek?

 • Jégkokó

  veterán

  A régebben az kb olyan 5-6 évvel ezelött volt, most már minden gépterembe p4 es gépek vannak 512 mega rammal

  A főnök tekintete mindig nyílt és őszinte. Vagyis egyik szeméből a nyilt gonoszság a másikból az őszinte rosszindulat sugárzik.

 • hezzo

  tag

  ''fejlődő országok felzárkóztatását (itt főleg a Távol-Keletre gondolok, de akár Románia, Ukrajna is idetartozhat) azzal kellene kezdeni, hogy a nagy multik nem zsákmányolják ki a munkaerőpiacot''
  Tartok tőle, de ne legyen igazam, hogy akkor összedőlne a fogyasztói társadalom. Ironikus módon az ilyen 100$-os laptop-kezdeményezések is a kizsákmányolás miatt jöhetnek létre. Ha pl. tisztességes bért adnának a szalag mellett álló kínai/román/indiai stb. munkásoknak, hihetetlen árnövekedések lennének bizonyos szegmensekben...

 • dabadab

  titán

  ''Egy lepukkant harmadik világbeli országnak 140 millió dolcsi rohadt sok pénz''

  Azert szeretnek emlekeztetni arra, hogy Indianak ugy egymilliard polgara van, vagyis egyaltalan nem kicsi orszag, azt a kb. 30 mrd Ftot ki tudna gazdalkodni, ha akarna.
  Az indiaiak nem is emiatt aggodnak igazan, hanem azert, mert egyaltalan nincsenek meggyozodve arrol, hogy ennek a cuccnak barmi pozitiv hatasa lenne az oktatasban.

  DRM is theft

 • dabadab

  titán

  ''számítástechnikát tanítani jó dolog ezekben az országokban, azt viszont ne feledd, hogy nálunk a legnagyobb gond az ivóvízellátás, sok helyen nincs rendes iskola, nincsenek tankönyvek, stb. szerintem az információs társadalomra való felkészítés sokadrangú probléma ilyen helyeken.''

  Az ivovize problemajat valoban nem oldja meg, viszont a tankonyveket igen (.pdf es tarsai), raadasul nyilvanvalo, hogy meg kell ismerkedniuk a szamitogepekkel, mert az oskori modszereket hasznalo mezogazdasagi termeles nyilvanvaloan nem fogja egyetlen orszag gazdasagat sem novekedesi palyara allitani. (Indiaban konkretan a programozo az alomallasnak szamit, mivel az egy nagyjabol jarhato ut a szegenysegbol valo kitoresre).

  DRM is theft

 • spirit007

  senior tag

  Azért erősen viszonyítás kérdése az az esetleges korszerűtlenség !
  Pl. 2003-ban mikor rendszerinfo-ra jártam egy miskolci gimiben P120 -as gépek voltak 32 MB RAM-al . P120 Cyrix ... 100MHZ !!!
  Most meg egy szintén korszerűtlen 8 éves gépen melózok+netezek :) (p2 400 + 256RAM ) és mégsincs semmi bajom :)

 • Yaye

  őstag

  De India nem lepukkant harmadik világbeli ország, hanem egy viszonylag fejlődőképes, demokratikus, iparosodott harmadik világbeli ország (ha egyáltalán harmadik világbeli), ergo ez a mondatom nem is rá vonatkozott :) Főleg hogy Indiában pont az IT szektor meglehetősen erős.

 • dabadab

  titán

  Nem lepukkant? Hat, a fejenkenti GDP 3000 USD kornyeken jar, ez azert nem fejlett allamok sajatossaga (pl Magyaro. 16000-17000 USD kornyeken van, de Albaniaban is osszejon a 4500 USD).
  Az IT szektor meg... hat persze, egy-ket millio ember jol megel belole, ez Mo-n nagyon jonak szamitana, de egy ekkora orszagban csak csepp a tengerben.

  [Szerkesztve]

  DRM is theft

 • Dzsekó

  addikt

  Szerintem a végén mi fogjuk felvásárolni a felgyülemlett készleteket ebből a notiból. Ha nálunk a kakaóbiztos más országoknak ingyen adott IBM-eket is megvették milliókért, akkor biztos ezt is el lehet sózni 2/3X-os áron a szakértőinknek. :)

  "Milyen merevlemezt vegyek?" Topikgazda

 • rdi

  veterán

  Dzekó, a kakajóbiztos gépeken túl az IBM némileg támogatta az országot, de ez más ügy.
  De ha ide bejönne, akkor biztos megbuherálnánk.
  Éljen a buhera ! :))

  Fej! Tor! Potroh!

 • bandus

  addikt

  A világgazdaságnak valószínűleg nem tenne túl jót, ha ''tisztességes'' bért kellene fizetni a keleti gyárakban. Szerintem ez gyakorlatban nem is lehetséges, viszont így elméletben ez tűnik a legjobb megoldasának a fejlődés/életszínvonal-növekedés eléréséhez.

  Yaye:
  ''De India nem lepukkant harmadik világbeli ország, hanem egy viszonylag fejlődőképes, demokratikus, iparosodott harmadik világbeli ország...Főleg hogy Indiában pont az IT szektor meglehetősen erős.''

  India fejlődőképességét, a nagy (felvevő)piac jelenti. A keleti fejlődő országok között hatalmas verseny alakult ki, ez alól Japán kivétel, hiszen mindig is vezető pozíciót töltött be, első helyét pedig semmi sem veszélyezteti. A felzárkózást a kiebb államok kezdték meg (a 2. hullámban: Tajvan, Szingapúr, Hongkong, a 3-ban: Malajzia, Thaiföld, Indonézia. Ők az IT szektorban már világszínvonalon is jelentős pozíciót töltenek be. Nem véletlen, hogy szinte az összes cyber-versenyt távolkeleti kockák nyerik. Annak ellenére, hogy igen kevés az otthoni számítógépek száma. Ott az internet kávézók kb. olyanok mint nálunk a plázák, egész nap ott lógnak és játszanak.), majd elindult a fejlődés útján Kína is. Az országok szerinti GDP listán Kína jelenleg a 2. míg India a 4. (az első holtversenyben az USA és az EU). De a több mint egymilliárdos lakosságra elosztva ez az érték elég siralmas. India legnagyobb problémáját szerintem a folyamatosan növekvő népesség alapvető igényeinek (ivóvíz, élelmezés, orvosi ellátás, infrastruktúra, stb.) kielégítése jelenti. Így amíg ezeket nem oldják meg, nem biztos, hogy laptopokra van legnagyobb szüksége az országnak. Viszont képzett szakemberek nélkül ezek a problémák sem oldhatók meg..Ördögi kör ez, kíváncsi vagok mi lesz a vége.

  "a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

 • hezzo

  tag

  ''A világgazdaságnak valószínűleg nem tenne túl jót, ha ''tisztességes'' bért kellene fizetni a keleti gyárakban. Szerintem ez gyakorlatban nem is lehetséges, viszont így elméletben ez tűnik a legjobb megoldasának a fejlődés/életszínvonal-növekedés eléréséhez.''

  Ööööh... Ezt mondtam én is. :U

 • bandus

  addikt

  Tudom, csak így próbáltam kifejezni módosított álláspontomat :B

  "a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

 • Yaye

  őstag

  Két dolgot jegyeznék csak meg: 2005 végén India volt a világ 2. leggyorsabban fejlődő gazdasága. Az indiai szoftveripar pedig világszinten is jelentős, és durván növekedik, nem utolsósorban a nagy számú, jól képzett, angolul kiválóan beszélő, olcsó szakembertömegnek hála. Komoly erőfeszítéseket tesznek hogy a ''high technology'' cégek megtelepedjenek az országban, és Bangalore jó úton halad a felé hogy a világ második Silicon Valley-e legyen.
  Keress rá gugliban, csomó cikk szól a témáról.
  Egy szó mint száz, India elég mélyről jön (legalábbis európai szemmel nézve), de éppenséggel nem egy saját csődjében reménytelenül vergődő ország.

  Ebből persze továbbra sem derül ki hogy ki fogja venni azokat a 100 dolcsis cuccokat... :DDD

  [Szerkesztve]

 • Dzsekó

  addikt

  A másik meg az hogy rohadt sokan vannak az Indiaiak és náluk nincs olyan népességszabályozás mint a Kínaiaknál.

  India népessége 1milliárd 67 millió 2003-ban és ez 1,51%-al nő évente. (14 év múlva annyian lesznek mint 2003-ban a Kínaiak voltak.
  Kína népessége 1milliárd 319 millió 2003-ban 0,87%-os növekedés mellett.

  Ha belegondolunk hogy ők is fejlődni kezdenek mint a Kínaiak és némelyik Indiai még autót is akar venni meg elektromos energiát használni meg fogyasztani akar stb. stb. , akkor itt az újabb olajválság. :DD
  Szal nekünk rohadtul nem érdekünk hogy ők fejlődjenek.

  "Milyen merevlemezt vegyek?" Topikgazda

 • bandus

  addikt

  Itt is van egy tanulságos cikk Balngalore-ról: [link]
  Ezt pedig a Wikipedia-ból:
  ''Az egymillió indiai informatikus körülbelül 30%-a Bangalorban ''

  Ezek alapján el kell ismerni, hogy India tényleg rendkívül gyorsan fejlődik, bevallom, kicsit fejletlenebbnek gondoltam az országot. Gyors ütemben fejlődik, az informatikusok/programozók magas szinten képzettek. Ők is megszerezték ezt a tudást valahogy, így adódik a kérdés: pont Indiának lenne szüksége a 100 USD-s laptopokra? Talán Afrika közepesen fejlett országaiban nagyobb hasznuk lenne. Bár mondhatni India és a fekete kontinens szegény országai közt a különbség ég és föld.. :(

  "a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

 • dabadab

  titán

  Nem latod az aranyokat: az, hogy a nagyvarosok kornyeken mondjuk 10 millio indiai jol el, nem sokat valtoztat azon, hogy masik 990 millio meg kozepkori korulmenyek kozott tengeti a napjait. Ez kb olyan, mintha ott Mo-n a Rozsadomb vizsgalata alapjan arra jutnal, hogy minden magyar uszomedences villaban lakik.

  DRM is theft

 • Agyasima

  senior tag

  A francia forradalom idején - a legenda szerint - egy arisztokrata asszonyság megkérdezte férjétől: - De vajon miért is lázong a nép? A válasz ez volt: - Mert nincs kenyerük, amit ehetnének. Majd az asszonyság naívan: - És miért nem esznek akkor kalácsot?

  Hát ez a projekt is inkább egyes zsebek megtömésére jó, minthogy valós segítséget nyújtson, szerintem...

  toledói csöcsparádé | ''Az ég kék volt, a szemed szürke, én zöldet hánytam...'' | Trutymó terror

 • corlagon

  senior tag

  Off: Marie Antoinette-nek tulajdonitott, valoszinuleg soha el nem hangzott mondas

 • cucka

  addikt

  mindenesetre találó ''idézet''. egy jólétben élő amerikai szerintem nem tudja elképzelni, milyen az, ha nincs mit enni és 10 kilométert kell gyalogolni vízért.

Hozzászólok Aktív témák