A Symantec betiltatná a Vista forgalmazását

A Symantec technológiáinak jogtalan felhasználása és szerződésszegés miatt tegnap pert indított a Microsoft ellen. Az it-biztonsági megoldásokat szállító vállalat kártérítést követel, és a Windows Vista operációs rendszer fejlesztésének, értékesítésének és terjesztésének leállíttatását kéri a bíróságtól.

A vita a Microsoft és a Symantec által tavaly felvásárolt Veritas Software egy évtizede kötött licencmegállapodása körül zajlik. Ez felhatalmazta a redmondi céget, hogy beépítse a Veritas kötetkezelő technológiáját a Windows NT operációs rendszerbe. A panasz szerint a Microsoft teljesen átdolgozta ezt a kötetkezelőt a következő Windows számára, és gyakorlatilag egy új, rivális szoftvert hozott létre, noha erre a megállapodás nem adott lehetőséget. A Symantec állítja, hogy a Microsoftnak még azt is sikerült keresztülvinnie az amerikai szabadalmi hivatalnál, hogy szabadalomként jegyezzék be a Veritas technológiáján alapuló megoldásait.

A redmondiak szerint ugyanakkor szó nincs szerződésszegésről és jogtalan felhasználásról. Valójában 2004-ben megvásárolták a szoftver jogait a Veritastól – állítják –, ezért azóta szabadon fejleszthetik és alakíthatják a technológiát. A Symantec ugyanakkor ezt vitatja, és azt hangoztatja, hogy nem került a Microsofthoz minden jog.

Amint arról korábban hírt adtunk, a Symantec már tavaly ősszel bepanaszolta a szoftveróriást az Európai Bizottságnál, mivel attól tart, hogy a redmondi szoftveróriás az operációs rendszerek piacán meglévő dominanciájára alapozza belépőjét az it-biztonsági bizniszbe. Elemzők szerint valóban előfordulhat, hogy a Vista átrendezi a biztonsági szoftverek piacát.

A Yankee Group egy nemrég publikált elemzése arra hívta fel a figyelmet, hogy az új operációs rendszer megjelenésével gyakorlatilag megszűnik a piaci igény az önálló kémprogramirtó és tűzfalszoftverekre. A piackutató cég értékelése szerint a windowsos biztonsági alkalmazások 3,6 milliárd dolláros piacát alapvetően szabja majd át az új operációs rendszer. A tanulmány állítja – kisebb mértékben ugyan, de – a lemeztitkosítási és egyes behatolásvédelmi megoldások szállítóinak is keresletcsökkenésre kell felkészülnie, egyedül a vírusirtókat gyártó cégek ülhetnek nyugodtan babérjaikon.

Azóta történt

Előzmények