Leváltaná a JPEG-et a Microsoft

Hirdetés

A Microsoft szerint ideje lenne lecserélni a rendkívül széles körben használt JPEG képformátumot egy jobbra. A szoftvervállalat tegnap egy szakmai rendezvényen be is mutatta potenciális trónfosztójelöltjét, a Windows Media Photo (WMP) formátumot, amelyet alapértelmezés szerint támogat majd a Vista operációs rendszer, de a Windows XP-ben is használható lesz.

A cég állítja: a WMP képminősége jobb, miközben az így tömörített fájlok mérete feleakkora, mint egy hasonló JPEG-é. A rendezvényen – amint arról a CNET News.com beszámol – Bill Crow, a formátum fejlesztéséért felelős Microsoft-vezető egy 24:1 arányban tömörített WMP- és JPEG-képet mutatott be, ezzel illusztrálta, hogy a windowsos formátum kisebb mérete ellenére is több részletet képes megőrizni az eredetiből.

Mint kiderült, a Microsoft már négy éve dolgozik a képformátum kifejlesztésén, mégpedig számos partnerrel – köztük fényképezőgép-gyártókkal – együttműködve. Ezeket egyelőre nem nevezték meg, az azonban kiderült, hogy a fejlesztést a cégen belül az a csapat végzi, amelyik a Windows Media Audio és Video formátumokat is kidolgozta.

A WMP egyedi tömörítési módszert használ, de a művelet számításigénye alacsony, nem igényel komoly processzorteljesítményt. További előnye, hogy rugalmasan alkalmazható: egy nagy méretű képfájl egy kiválasztott részletét is képes tömöríteni, és lehetővé teszi a képek 90 fokos forgatását anélkül, hogy előbb dekódolni, majd ismét kódolni kellene azokat.

Azóta történt

Előzmények