Mit kíván a Windows Vista?

Hirdetés

Bár a Windows Vista megjelenése még odébb van, a Microsoft elindított egy tájékoztató weboldalt, amely segít az új operációs rendszer iránt érdeklődőknek kiválasztani az igényeiknek és számítógépüknek megfelelőt a majd piacra kerülő féltucatnyi verzió közül. S hogy az igények összhangban vannak-e a rendelkezésre álló hardver képességeivel, megmondja a honlapról letölthető a Windows Vista Upgrade Advisor program. (Egyelőre mind a Get Ready weboldal, mind pedig a program angol nyelvű, a hazai leányvállalat közleménye szerint a magyar változat megjelenésére még néhány napot várni kell.)

Egyben a szoftvervállalat véglegesítette azokat a listákat is, melyek a Windows Vista futtatásához szükséges hardverkomponenseket sorolják fel. Ezek a korábban közzétett előzetes hardverkövetelményektől gyakorlatilag nem különböznek. A vállalat két PC-kategóriát állított fel. A Windows Vista Capable számítógépeken korlátozás nélkül futnak az új operációs rendszer alapszolgáltatásai, de bizonyos extrák – például Aero Glass felhasználói felület – nem lesznek használhatók. Teljes pompájában a Windows Vista Premium Ready gépeken működik az új operációs rendszer.


Vista Capable Vista Premium Ready
Processzor Modern, legalább 800 MHz-es 1 GHz-es, 32 (x86) vagy 64 bites (x64)
Memória 512 MB 1 GB
Grafikus vezérlő DirectX 9-képes (WDDM-támogatás ajánlott*) Futtatja a Windows Aerót**
Grafikus memória n/a 128 MB
Merevlemez (min. 20 GB) 40 GB
Szabad hely a merevlemezen 15 GB 15 GB
Optikai meghajtó CD-ROM (lehet külső is) DVD-ROM
Hang n/a Audiokimenet
Internet n/a Internetkapcsolat

* WDDM = Windows Display Driver Model
** Ehhez WDDM-driverre, továbbá a Pixel Shader 2.0 és a 32 bites szímélység hardveres támogatására van szükség.

A vásárlók tájékoztatása érdekében az újonnan értékesített PC-ken logó jelzi majd, hogy a masina melyik kategóriába tartozik. A Microsoft szerint a nagyobb gyártók idei kínálatában gyakorlatilag minden gép eléri a Vista-képes szintet, így jogosult a Vista Capable logó viselésére.

Azóta történt

Előzmények