A Nokiáé lehet a Symbian többsége

A finn Nokia Corp., a világ vezető mobiltelefon-gyártója egy lépéssel közelebb jutott ahhoz, hogy többségi tulajdont szerezzen az intelligens mobilkészülékekhez szoftvereket szállító Symbian konzorciumban, miután a brit Psion Plc technológiai cég részvényesei megszavazták, hogy a vállalat eladja 31 százalékos tulajdonrészét a Nokiának. Korábban a Psion egyik fő részvényese, a papírok 13,5 százalékával rendelkező Phoenix Asset Management ellenezte a 136 millió fontos ügyletet, mondván, az nem szolgálja eléggé a részvényesek érdekeit, ám a Psion vezetésének sikerült meggyőznie a többséget.

A Nokia tavaly megszerezte a Symbianból kiszálló amerikai Motorola tulajdonhányadát, így a Psion-csomagjával együtt már 63 százalékos érdekeltsége lehet. Egyelőre azonban nem biztos, hogy tényleg megszerzi az ellenőrzést, ugyanis a társtulajdonosok közül a japán-svéd Sony Ericsson és a német Siemens nem örül annak a kilátásnak, hogy a jövőben egy olyan cégtől vásároljon szoftvert, amelyben riválisuknak van többsége. A Symbian tulajdonosi szerződése szerint a partnerek jogosultak meglévő érdekeltségük arányában vásárolni a Psion tulajdonrészéből. Biztos információ még nincs arról, hogy a Sony Ericsson és a Siemens élni kíván-e ezzel a lehetőséggel. A Symbiannak tulajdonosa még a dél-koreai Samsung Electronics és a japán Matsushita, s mint a Reuters tudósítása megjegyzi, az említett szerződés nehézzé teszi bármely félnek, hogy 70 százalékos érdekeltség alatt tényleges ellenőrzést gyakoroljon.

A Nokiának mindenesetre jól jönne a többségi tulajdonhányad, hiszen a Symbian a Microsoft előtt piacvezető az intelligens – a kézi számítógépek egyes funkcióira képes – telefonok szoftvereinek gyártásában. Tavaly tízmillió ilyen készülék fogyott a világon, becslések szerint ez a szám 2007-re már 125 millió lesz.

Azóta történt

Előzmények