A MySpace kiadja a priusszal rendelkezők adatait


A MySpace, a népszerű közösségi oldal hétfőn közleményt adott ki, melyben bejelentették, hogy megegyeztek a szövetségi államok főügyészeivel, s ennek értelmében a vállalkozás átadja a hatóságoknak azon felhasználóinak adatait (név, cím, online profil), akiket szexuális jellegű bűncselekményekért ítéltek el.

A vállalat tájékoztatása szerint a decemberben kötött megállapodás óta a Sentinel Tech Holding Corp. segítségével épített adatbázis alapján eddig hétezer olyan személyt töröltek a regisztráltak közül, akik voltak már büntetve valamilyen szexuális bűntettért.

Az egyezményhez az államok főügyészeinek és nyomozóinak nyomásgyakorlása vezetett el, akik múlt hétfőn erélyesen szólították fel a MySpace vezetőit, hogy osszák meg velük az adatokat; nyolc állam főügyésze kérte a céget, hogy adják meg számukra, hány elítélt regisztrált a közösségi oldalra, s ők hol élnek. A vállalat válaszában akkor kifejtette, hogy készséggel eleget tennének a kérésnek, ám azt az elektronikus adatvédelemről szóló törvény nem teszi lehetővé, mert annak előírása szerint a kormányzati szerveknek csak hivatalos idézés után, megindított nyomozati, illetve büntetőeljárás kapcsán adhatnak ki személyi adatokat.

E nyilatkozatra a jogászok általános médiakampányba kezdtek – nyilvánvalóan nem politikamentes szándékoktól vezettetve –, hogy a MySpace-t rákényszerítsék a kérés teljesítésére, mert, mint a connecticuti Richard Blumenthal kifejtette, ezek az emberek az interneten keresztül folyamatos veszélyt jelentenek a gyermekek számára.

S tegnap el is érték céljukat, megkapták a hozzáférést a Sentinel Tech adatbázisához, ám itt még nem lesz vége az ügynek. Az ügyészek egy olyan törvény előkészítésén dolgoznak, mely a közösségi oldalak használatának szigorúbb feltételeket szabna, például szülői beleegyezéshez kötnék az ilyen oldalakon történő regisztrációt. A MySpace-t is tovább bírálták, hiába működtek együtt, most azt követelik tőlük, hogy valamiféle hatékony rendszert dolgozzanak ki, amelynek segítségével pontosan azonosítani lehet majd a felhasználók életkorát.

Azóta történt

Előzmények