Célponttá válhatnak az iWiW-felhasználók

A Panda Software szerint nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan vírustámadások és pénzügyi átverések melegágyává válhatnak olyan közösségi oldalak, mint az iWiW vagy a MyVIP. Az IT-biztonsági cég szakemberei nemrég egy újabb, a MySpace-en keresztül terjesztett vírusra bukkantak. Ezek a veszélyes, annak idején a Sony védett CD-lemezei kapcsán hírhedtté vált rootkittechnológiát használó programok a közösségi oldalt egyfajta ugródeszkának használva gyorsan elterjedtek az internetezők körében.

A Panda szakemberei ezzel kapcsolatban figyelmeztetnek: a kiberbűnözők egyre inkább áttérnek az ilyen jellegű támadásokra, így nagy a valószínűsége, hogy a következő célpontok az olyan közösségi oldalak lesznek, mint amilyen az iWiW vagy a MyVIP. Az ilyen oldalak forgalma óriásira nőtt az utóbbi két évben; az eleinte „rendeltetésszerűen” használt szájtokon azóta szinte mindennaposak a féllegális adatgyűjtések (cégek, szervezetek ismerősgyűjtése) – a vírusok terjesztése a következő lépcsőfok.

„Csak egy kicsit kell továbbgondolnunk a dolgot; az analógiát könnyű megtalálni. A terroristák is a legzsúfoltabb helyeken robbantanak, hogy maximalizálják az áldozatok számát. Itt a kiberbűnözők a terroristák, a vírus a bomba és az iWiW tagadhatatlanul az egyik legzsúfoltabb hely a világhálón” – mondja Sándor Zsolt, a Panda Software magyarországi ügyvezető igazgatója.

Azóta történt

Előzmények