Az Interpol új szoftverrel küzd a pedofilok ellen


Az Interpol szerdán bejelentette, hogy egy különleges egységet hoztak létre a mind nagyobb számban elszaporodó, úgynevezett „modelloldalak” problémájának megoldására. Ezeket az oldalakat a pedofil hajlamú emberek számára hozták létre, hogy ők könnyebben hozzájuthassanak a tiltott tartalmakhoz, sőt, hogy a való világban is kapcsolatba kerülhessenek a „modell”-ekkel.

Maguk az oldalak nem tartalmaznak szexuális jellegű anyagokat, viszont belépőként szolgálnak: ha a látogató felveszi a kapcsolatot az oldal működtetőjével, akkor „teljes körű szolgáltatásra” tarthat igényt: vásárolhat tiltott anyagokat vagy lehetővé teszik a számára, hogy a kiszemelt „modell”-el kapcsolatba léphessen.

Ronald Noble, az Interpol vezetője egy párizsi konferencián elmondta, hogy a trend erősödése azonnali beavatkozást követel, ám a hatékony munkához nem elegendő a jelenlegi együttműködési struktúra, s ezért indították útjára a Guardian elnevezésű projektet, a szervezett bűnözéssel (hiszen ezekben az esetekben szinte kivétel nélkül maffiacsoportok állnak a „szolgáltatások” mögött) csakis szervezett rendőrséggel lehet felvenni a versenyt.

Az egymillió euróba kerülő projekt keretében két, csakis ezekkel az ügyekkel foglalkozó szakértőt alkalmaznak, s hat nemzetközi koordinációs gyűlést tartanak. A munka része, hogy egy eddig nem látott hatalmas adatbázist hoznak létre, s új szoftvereket használnak, hogy az áldozatok és az elkövetők kapcsolatait feltárják, s eljussanak azokhoz is, akik ilyen anyagokat megvásárolnak és letöltenek. (Illusztrációként elmondta, hogy egy, az Egyesült Államokban talált fotón egy olyan belgiumi szobát sikerült a szoftvernek azonosítania, melyet más képeken is felismert – az ágynemű és a tapéta vezette nyomra a rendőröket, akik azóta megtalálták mind az áldozatul esett gyerekeket, mind az elkövetőket.)

Az Interpol az új adatbázistól segítségével eddig több mint ötszáz áldozatul esett gyereket volt képes azonosítani és megmenteni szerte a világon.

Azóta történt

Előzmények