A mobilok kiberfenyegetéséről tartott tájékoztatót a rendőrség

Az összehangolt uniós törekvés a lakossági és vállalati tudatosság növelését egyaránt célba vette. Október utolsó hetében fokozott kampánytevékenységet végez a Nemzeti Kibervédelmi Intézet is.

Az Europol Kiberbűnözés Elleni Központ vezeti a közös, uniós szintű fellépést, melyhez 25 ország csatlakozott, köztük Magyarország is. A 2016-os Operatív Akcióterv részeként október utolsó hetében a rendőrség a mobileszközöket érintő fenyegetésekre fókuszál, a fogyasztói tudatosságot növelő infografikákat, animációkat és videót is készítettek.


(forrás: police.hu) [+]

Hétfőn a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Osztálya és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet tartott közös sajtótájékoztatót, ahol a mobileszközöket érő fenyegetésekről tartottak előadást. Dr. Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet igazgatója többször is hangsúlyozta, hogy a támadók elsősorban a felhasználók megtévesztésével érik el céljukat, ezért is fontos a tudatosság növelése, felhasználói oldalon pedig az óvatosság.

Azok, akik a pénzügyeiket mobiljukon (is) intézik, javallott a bank hivatalos alkalmazását használni, azt is úgy, hogy az automatikus bejelentkezést tiltva, lehetőség szerint kétfaktoros azonosítással lehessen hozzáférni az érzékeny adatokhoz. Bencsik azt kéri, hogy szöveges üzenetben, vagy e-mailben semmilyen, számlával kapcsolatos azonosítót, adatot ne adjunk ki, és bankügyeket kizárólag biztonságos Wi-Fi hálózaton végezzünk, nyilvános hotspoton keresztül ne.

Egyre nagyobb problémát jelentenek a ransomware jellegű kártevők is, azaz a zsarolóprogramok, melyeket legtöbbször fertőzött webhelyekről, hamis alkalmazások letöltésével szereznek be az emberek. Ilyen esetekre is jól jöhet a gyakran készített biztonsági mentés, a naprakész operációs rendszer, illetve a külső alkalmazásboltok hanyagolása, és persze az alapvető óvatosság, az ismeretlen oldalakkal szembeni gyanakvás.

Azóta történt

  • Zsarolóvírus az okostévén

    A régi típusú, régi rendszereket használó tévék tulajdonosai számára tanulságos lehet Darran Cauthon története.

Előzmények