A magyarok sem bújnak ki az eredetvizsgálat alól

A Microsoft Magyarország közleménye szerint sikeres az „Eredeti Windows-Valódi Előny” (Windows Genuine Advantage – WGA) program. Amint az ismert, az illegális szoftverhasználat visszaszorítását célzó – és a legális felhasználólat jutalmazó – kezdeményezést tavaly ősszel indította el és idén februárban terjesztette ki Magyarországra is szoftvervállalat, amely szerint ma nagyjából minden harmadik Windows kalózmásolat. Ennek részeként a felhasználók a cég letöltőközpontjában önkéntes alapon igazolhatták operációs rendszerük eredetét. A teszt elvégzésére különféle kedvezmények és ingyenes szoftverek – például a Photo Story 3 – ígéretével igyekezett ösztönözni a cég.

Július 26-tól éles fázisba lépett a program: ettől a naptól az ellenőrzés kötelezővé vált, és a letöltőközpontban felkínált frissítések és kiegészítések már csak a legális Windowszal rendelkező felhasználók számára elérhetők, akik folyamatosan bővülő kedvezményes ajánlatok közül választhatnak. Ekkortól a Photo Story 3 for Windows egyszerű képszerkesztő program és a Windows Movie Maker 2 mellett a hazai leányvállalat a Virusbuster egy évig használható változatát kínálja otthoni felhasználóknak, mostantól pedig ezekhez társul egy a WGA programot bemutató oktató CD és egy „keresd a párját” kártyajáték.

A hazai Microsoft közleménye szerint a program éles üzemének elindítása óta Magyarországon több mint 100 000 magánszemély és vállalat igazolta operációs rendszere eredetét. Az eredetvizsgálaton fennakadt felhasználók többnyire az érvénytelen mennyiségilicenc-kulcs miatt nem jutottak át – arányuk a kelet-közép-európai országokban közel azonos –, míg a jutalomprogramok közül a legnépszerűbb a Photo Story 3 és a VirusBuster Professional.

Azóta történt

Előzmények