Hirdetés

Microsoft: ismét önkéntes az eredetvizsgálat

Keddtől egészen szerdáig volt kötelező igazolni a Microsofttól frissítéseket és kiegészítéseket letölteni szándékozóknak operációs rendszerük eredetének legalitását, azóta a gyors reagálású hackereknek köszönhetően az eredetvizsgálat ismét opcionális. Elsőként az a JavaScript rutin készül el, mellyel kijátszható a szoftvervállalat letöltőközpontjának ellenőrzése, majd széles körben elérhetővé vált az az egyszerű parancs is, melyet a böngésző címsorába begépelve kiiktatható a rendszer frissen tartásáért felelős Windows Update oldal kulcsellenőrző rutinja. A Microsoft közölte, egyelőre vizsgálja az eseteket, és ha szükséges, azonnal javítja az eredetvizsgálatot végző oldalakat.

Amint arról beszámoltunk, az illegális szoftverhasználat visszaszorítását célzó – és a legális felhasználólat jutalmazó – „Eredeti Windows - Valódi Előny” (Windows Genuine Advantage) kezdeményezést tavaly ősszel indította el és idén februárban terjesztette ki Magyarországra is szoftvervállalat. Ennek részeként a felhasználók kezdetben önkéntes alapon ellenőrizhették operációs rendszerük eredetiségét, majd a tesztidőszak lezárultával, e hét keddjétől kötelezővé vált a procedúra, és a letöltőközpontban felkínált frissítések és kiegészítések – a cég szándéka szerint – már csak a legális Windowszal rendelkező felhasználók számára érhetők el.

Hogy nem kell majd sokat várni az ellenőrzés feltörésére, borítékolható volt. Még el sem indult a program éles üzeme, már több olyan megoldás is született, mellyel megkerülhető volt a lebukás.

Azóta történt

Előzmények