A Google nem tart a perektől

Ha nem is szakadt a Google nyakába szerzői jogi perek sorozata a YouTube megvásárlása után, az elmúlt héten legalább két, ellenük indított eljárásról adott hírt a nemzetközi sajtó.

Az Online Media Daily jelentése szerint nemrég Franciaországban nyújtottak be keresetet az amerikai cég ellen a szerzői jogok megsértése miatt (itt korábban a Google Books digitalizációs programját is hasonló okokból perelték be), melyben egy, a Google Video oldalára felkerült dokumentumfilm miatt 150 ezer eurós büntetés kiszabását kérik a felperesek.

Ricardo Reyes, a Google szóvivője szerint ez egy aprócska ügy, mely egyetlen, rövid ideig elérhető videó miatt indult. Reyes szerint vállalata nagy figyelmet fordít arra, hogy a jogtulajdonosok engedélye nélkül oldalaikra ne kerülhessenek fel védett tartalmak, s megteremtették a lehetőséget arra, hogy ha ilyesmi mégis megtörténne, a károsultak gyorsan és egyszerűen bejelentsék ezt. „Ha megalapozottnak találjuk a panaszt, azonnal eltüntetjük az érintett tartalmat a Google Video oldaláról” – nyugtatta meg az aggódókat Reyes.

A franciaországi per egyébként múlt szerdán került a figyelem középpontjába, amikor az amerikai Értékpapír és Árfolyam Bizottság a Google Video ellen folytatott eljárást bevette negyedévi jelentésébe. A hírre reagáló Reyes több információt nem kívánt elárulni az ügyről.

Ettől az eljárástól függetlenül, az Electronic Frontier Foundation (EFF), egy nonprofit jogvédő szervezet is beidéztette a Google Video, a YouTube és egy harmadik videoszájt, az Internet Archive képviselőit, hogy kiderítsék, vajon ki tett fel egy, a francia tévében 2004-ben sugárzott dokumentumfilmet az internetre.

Rebecca Jeschke, az EFF szóvivője szerint a két ügy között nincs kapcsolat, ők nem is tudtak az előbb említett eljárásról, a Google képviselője pedig ez esetben elzárkózott a kommentálástól.

Bár szakértők már régóta – különösen a YouTube felvásárlása óta – hosszan elhúzódó persorozattól tartanak, a nagy jogi „katasztrófa” mindeddig még nem következett be. Vélhetően mindez annak köszönhető, hogy a YouTube már a felvásárlás előtt is igyekezett kiegyezni a legnagyobb médiavállalatokkal, s a Google ezeket a tárgyalásokat tovább folytatta, illetve, bizonyos panaszokat akceptálva, el is távolítottak a videomegosztó oldalról vitatott tartalmakat. A múlt heti Web 2.0-s konferencián Eric Schmidt, a Google elnök-vezérigazgatója is kitért a peres ügyekre, s hangsúlyozta: vállalata a tárgyalásos megoldások híve, emellett messzemenően be kívánják tartani a törvényeket – ezt már több esetben is bizonyították, amikor jogsértő videókat távolítottak el –, s a jövőben is hasonlóképpen fognak eljárni.

Azóta történt

Előzmények