A Google nagy húzása: webes szövegszerkesztő

Érdekes vállalkozásnak tűnik a Google legújabb ötlete, hogy a webböngészőkbe szövegszerkesztőt helyeznek el, és így megoldást kínálnak a felhasználók dokumentumainak – csoportmunkára is lehetőséget biztosító – elkészítésére, tárolására, valamint a folyamatos – tíz másodpercenkénti – mentésekkel segítenek abban, hogy véletlenül se fordulhasson elő kellemetlen adatvesztés. A cél érdekében a keresőjéről és innovációiról ismert vállalat már meg is szerezte magának a 2004-ben három vállalkozó kedvű mérnök által alapított szilícium-völgyi Upstartle nevű cégecskét, amely igen biztató megoldásokat produkált már ezen a területen.

Hirdetés

Készül a Writely

Az Upstartle attól vált ismertté, hogy ők üzemeltetik a Writely.com portált, ahol bevezetik az embereket a dokumentumszerkesztés rejtelmeibe, bemutatják, hogyan lehet ezekhez az interneten a számítógépekről hozzáférni. Olyan programokat fejlesztenek, melyekkel blogokat és weblapokat is lehet készíteni, illetve szövegszerkesztéshez kapcsolódó csoportmunkákat szervezni. Termékeikben a HTML (XHTML), Txt, MS Word, RTF, OpenOffice, OpenDocument és a PDF formátumok nyertek befogadást.


Writely béta [+]

A Google igazából akkor kapta fel a fejét, amikor híre ment: olyan szövegszerkesztő bontakozik ki az Upstartle műhelyében, amely elveit tekintve a Web 2.0 koncepció elképzeléseihez igazodik, és olyan új technikát alkalmaznak, mint az egyre népszerűbbé váló és a Google Mapsnél már bizonyított AJAX (Asynchronous JavaScript and XML). A Web 2.0 olyan technológiák és programok gyűjteménye, melyek segítségével webes alkalmazásokat ugyanolyan minőségben lehet használni, mintha azok PC-n futtatott programok lennének. Akik megismerték már ezt a gazdag klienstechnológiát, állítják: nincs messze az idő, amikor az asztali gépekről az alkalmazások zöme átkerül különféle hálózati szerverekre. Az AJAX legnagyobb előnye, hogy úgy képes a weboldal darabkáinak frissítésére, hogy ahhoz nem kell az egész oldalt (vagy frame-et) újraszámoltatni a szerveroldalon. Ezáltal nem frissül minden változás hatására a teljes oldal, csak az, ami valóban változott. Ez a technika elég magától értetődőnek tűnhet, azonban ez mind a mai napig nem volt megoldott, és a webes fejlesztőknek számtalan kompromisszumot kell hozniuk egy oldal készítésekor. A megoldás névadója Jesse James Garrett, a San Francisco-i Adaptive Path webkonzultáns cég fejlesztője azt állítja: az AJAX üzleti felhasználása az igazi lehetőség, ugyanis a technológia rendkívül felgyorsíthatja a csoport- és távmunkában dolgozók tevékenységét.

A Microsoft versenytársat kap

Az akvizíció kapcsán az első értékelések úgy vélik: ha sikerül a Google „szövegszerkesztős” projektje, az komoly kihívást jelenthet a Microsoft Office csomagjának. A Microsoft szóvivője tapintatosan üdvözölte a versenytárs megjelenését a piacon, de vezető szerepük elvesztésétől nem tartanak. A ZDNet viszont egyenesen a „Microsoft Pearl Harborját” jósolja, míg a Forbes a „Google Office-inváziójáról” beszél. A redmondiak a konkurens lépésére most bizonyára felgyorsítják saját AJAX-os fejlesztéseiket, hiszen újdonságaik bemutatására már korábban elérhetővé tették a Start.com-ot, ami egy SharePointhoz hasonlóan testre szabható weboldal, és az AJAX-technológia felhasználását mutatja be. Néhány hete lapunk is beszámolt róla: az Office termékével nyomasztó fölényt élvező amerikai szoftvervállalat már kész tervekkel rendelkezik az internet megszállására. A szolgáltatások mindkét szereplőnél fizetősek lesznek, ezért a most kibontakozó verseny bizonyára kedvező hatással lesz az árak alakulására. Nem nehéz azt sem megjósolni, hogy ebben az évben még sokat fogunk hallani a webes szövegszerkesztők kétségtelen előnyeiről és persze néhány lehetséges problémájáról, mint amilyen például az ismeretlen szervereken tárolt személyes adatok biztonsága.

Azóta történt

  • Tőzsdeoldalt indít a Google

    A most induló Google Finance-szel szemben a rivális Yahoo! piacvezető oldalának több mint tízéves előnye van.

  • Új standard a közszolgálatnak

    Az OpenDocument Format szabvány szöveg- és táblázatfájlok, valamint prezentációk alapját jelentené.

  • Elindult a Google Calendar

    Lassan hozzá kell szoknunk, hogy személyes adatainkat nem az otthoni PC-n, hanem egy internetes nagyvállalat szerverein tároljuk.

Előzmények