Felturbózza keresőjét a Microsoft

Neil Holloway, a cég európai, közel-keleti és afrikai régiót igazgató elnöke egy hete meglepő kijelentést tett: egy elemzői konferencián azt állította, hogy fél éven belül előállnak egy olyan keresővel, amely „relevánsabb lesz”, mint a Google. A konkrétumokat nem tartalmazó bejelentés nem csak a hallgatóságot, de a Microsoftot is meglepte, amely gyorsan vissza is táncolt mondván, a versenytársak lelépésére nincsenek ütemterveik. Akár így van, akár nem, a cég teljesen átdolgozza internetes keresőjét.

Az új motor tesztváltozata tegnap vált elérhetővé a Live.com oldalon. Újdonság, hogy a kereső nem tördeli oldalakra a találatokat, melyek egyszerűen görgethetők. A felhasználók beállíthatják, hogy csupán a linkeket, netán bővebb leírásokat akarnak látni a találati listában, ahogy a képkeresés találatainak megjelenítése is testre szabható. Szintén unikum, hogy makrók is készíthetők például az általunk olvasott oldalak anyagainak átfésülésére, ráadásul ezeket a makrókat a felhasználók cserélgethetik egymás közt.

A Microsoft azt reméli, hogy ezek a technológiai újítások – melyek élesben, az MSN Search oldalain a tervek szerint a nyártól lesznek elérhetőek – idővel, ha nem is fél év alatt, piaci részesedést hoznak. Erre szükség is lenne, mert fejlesztések ide, fejlesztések oda, a vállalat keresőjének népszerűsége folyamatosan csökken. A cég egy évvel ezelőtt váltott a Yahootól licencelt technológiáról saját motorjára, ám a Google azóta is tovább növelte előnyét. Az amerikai piacon az internetvállalat részesedése 35,1 százalékról 41,1 százalékra nőtt, miközben a Microsofté 16-ról 13,7 százalékra apadt.

Azóta történt

Előzmények