Összeborul a Google és a Sun

Együttműködik a Google és a Sun Microsystems, hogy megtörjék a Microsoft Office programcsomagjának dominanciáját. A kooperáció értelmében a Google részt vállal a Sun ingyenes OpenOffice szoftverének ismertebbé tételében, a Sun Java szoftverplatformját letöltő felhasználók pedig megkapják a világ legismertebb keresőprogramját üzemeltető cég böngészőkbe beépülő toolbarját. Az együttműködés ezen felül kiterjed a termékfejlesztésre és a hardverekre is: várhatóan hosszú távon a Google belefolyik az irodai csomag és a Solaris operációs rendszer fejlesztésébe, rövid távon pedig bevásárol a Sun szervereiből – hogy melyikből mennyit, azt nem közölték a sejtelmes titkolózásra amúgy is hajlamosnak mutatkozó felek.

A Microsoftot érzékenyen érintheti az Office-csomag dominanciája ellen indított támadás, ezek a programok ugyanis 11 milliárd dollárt hoztak tavaly a szoftveróriásnak. A redmondi szoftvercégnek jelenleg az a legnagyobb problémája, hogy a piacon az utóbbi időben számos olcsó, sőt bizonyos esetekben ingyenes szoftver jelent meg, amelyekkel a felhasználók kiválthatják a többek között a Word, illetve az Excel programokat is tartalmazó Office-t.

A Java programot 700 millióan használják világszerte, de a Sunnak nem igazán sikerült egyéb termékeinek értékesítése ebben a felhasználói körben. A Google-lal való együttműködéstől épp azt várja a vállalat, hogy az internetet használók több száz milliós táborában hatékonyabb lehet a promóció. Az egykor a Microsoft Windows rendszerének versenytársaként is emlegetett Java több száz millió mobiltelefonon is fut, szakértők szerint a technológiai cégek közötti verseny következő terepe ez lehet.

A saját piacán egykor sokáig egyeduralkodónak számító Microsoft és Google között nem ez az első üzleti konfrontáció. A felhasználóinak legutóbb drót nélküli internetes elérést biztosító Google a Google Talk nevű üzenőprogram elindításával került először komoly konfliktusba a Microsofttal, és a két társaság rivalizálása egy a redmondiaktól átigazolt vezető alkalmazása kapcsán indított munkaügyi per keretében is folytatódott.

Azóta történt

Előzmények