A fotelből ellenőrizhetjük, trükköztek-e a kilométerórával

Hamarosan, várhatóan még a nyáron használatba vehetik az Ügyfélkapuval rendelkezők a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) új, online szolgáltatásait, melyekkel tisztább képet kaphatnak a magyarországi járművek előéletéről, például vásárlás előtt – tudtuk meg a KEKKH-nek küldött kérdéseinkre kapott válaszokból.

A szolgáltatás igénybevételéhez tehát Ügyfélkapus azonosítás szükséges, így a kérelmező két típusú információhoz juthat: a konkrét adatlekérés mellett adategyezőség vizsgálatra lesz lehetőség, ebben az esetben az ügyfélnek meg kell adnia egy adatot (pl. jármű gyártási éve: 2010) és a rendszer egy „megegyezik” vagy „nem egyezik meg” választ ad attól függően, hogy az ügyfél által megadott adat megegyezik-e a nyilvántartásban szereplővel.


[+]

Bárki lekérhet adatokat, a kérelmezőnek csupán az adatfelhasználás célját kell megneveznie. Célként megjelölheti például, hogy az érintett gépjármű megvásárlását megelőzően a kilométeróra-állást szeretné ellenőrizni, stb. (fontos, hogy a közúti közlekedési járműnyilvántartás 2012. január 1. óta tartalmaz km-óra állásra és annak rögzítésének időpontjára vonatkozó adatokat.)

Az Ügyfélkapun jelenleg is elérhető adatokon, illetve a kilométeróra-állás adatbázis lekérdezésén túl, a hatályos jogszabályi rendelkezések lehetővé teszik bizonyos adatok tekintetében az adategyezőség ellenőrzést is, tehát az ügyfelek kérhetik annak ellenőrzését, hogy egy adott, általuk ismert gépjárműadat megegyezik-e a nyilvántartásban szereplőkkel.

A lekérdezés során az ügyfél az alábbi, adatigénylés körébe tartozó adatokat kapja meg (forgalmi rendszám megadásával): gépjármű gyártmánya, típusa, elsődleges színe, színkódja, forgalomban van-e, az összes, az adott gépjárműnél rögzített km-óra állás és a rögzítés időpontja, körözés ténye.

A visszatekerés ideje lejárt
A visszatekerés ideje lejárt [+]

Adategyezőség vizsgálat körében kérhető adatok: forgalmi engedély száma, a jármű gyártási éve, első nyilvántartásba vétel időpontja, első magyarországi nyilvántartásba vétel időpontja, műszaki érvényesség dátuma, saját tömeg, együttes tömeg, szállítható személyek száma, hengerűrtartalom, hajtóanyag, teljesítmény, ülések száma vezetővel, állóhelyek száma (ha van), forgalmazási korlátozás ténye.

A gépjármű adatok lekérdezésére szolgáló elektronikus (webes) felület a KEKKH honlapjáról lesz elérhető (a szolgáltatás bannerére kattintva), amely a telefonos és tabletes böngészést is lehetővé fogja tenni. A KEKKH ugyan tervezi a szolgáltatás más csatornákon történő megjelenítését is, azonban az erre vonatkozó tervek kialakítása még korai szakaszban van, így erről jelenleg nem tudtak többet elárulni az IT café kérdésére.

A díjszabás gépjárművenként és eljárásonként van meghatározva, tehát igazgatási szolgáltatási díj ellenében az ügyfél a felsorolt adatok mindegyikéhez hozzájuthat és/vagy egyezőségüket ellenőrizheti. A díj mértékét a közúti közlekedési nyilvántartásból teljesített adatszolgáltatás díjáról szóló 54/1999. (XII. 25.) BM rendelet határozza meg. Az igazgatási szolgáltatási díj mértéke gépjárművenként 275 Ft, de eljárásonként a minimum fizetendő összeg 625 Ft. Ezért az ügyfél a felsorolt adatok mindegyikéhez hozzájuthat és/vagy egyezőségüket ellenőrizheti. (Pl.: 1 gépjármű lekérdezése – 625 Ft, 2 gépjármű együttes lekérdezése szintén 625 Ft, 3 gépjármű együttes lekérdezése – 825 Ft, 4 gépjármű együttes lekérdezése – 1100 Ft, stb.)

Előzmények