Jól halad a felvásárlási folyamat: a 4iG belép az űrtávközlési piacra

Komoly távlati terveik vannak.

A vállalat ma a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölte, hogy a 4iG Nyrt. az izraeli Kommunikációs Minisztérium („MOC”) előzetes jóváhagyásának megfelelően új megállapodást kötött az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő Space Communications Ltd. („Spacecom”) részvénycsomagjának megvásárlására vonatkozó feltételekről.

A Spacecom nyilvános, valamint zártkörű részvénykibocsátása során a magyar infokommunikációs vállalatcsoport 20%-os részesedést szerezhet a társaságban. A budapesti és a tel-avivi értéktőzsdén bejelentett ügylettel a 4iG a tranzakció zárását követő három év során további 31 százalékkal növelheti részesedését a Spacecomban, amennyiben az izraeli Kommunikációs Minisztérium, valamint a vállalat részvényesei hozzájárulnak az további tulajdonszerzéshez.

„Büszkék vagyunk arra, hogy 18 hónap előkészítő munkája után az izraeli kormány hozzájárult a kritikus infrastruktúrát tulajdonló és üzemeltető Spacecom kisebbségi tulajdonszerzéséhez. A megállapodással a 4iG lehet az első magyar vállalat, amely a földi adatátviteltől a műholdas kommunikációig teljes körű, egymásra épülő szolgáltatásokkal rendelkezik a távközlés, illetve a digitális kommunikáció területén” – hangsúlyozta a bejelentés kapcsán Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnöke. „A Spacecom a globális műhold-kommunikációs piac egyik jelentős szereplője, amelynek köszönhetően a megállapodás új lehetőségeket nyithat mindkét vállalat számára az űriparban. A Spacecom jelentős szaktudása és technológiai tapasztalatai nagymértékben támogatják majd az első magyar kereskedelmi műhold pályára állítását, amelyre az együttműködés kapcsán létrejövő technológiai és tudástranszfereknek köszönhetően 4-5 éven belül sor kerülhet” – tette hozzá Jászai Gellért.

A tel-avivi tőzsdén jegyzett Spacecom világszerte kínál sugárzott, valamint szélessávú műholdas szolgáltatásokat ügyfeleinek. A globális lefedettséggel rendelkező szolgáltató Magyarországon és a régióban AMOS 3 műholdján keresztül 2024-ig biztosíthatja szolgáltatásait a magyar geostacionárius pályát használva. Ezt követően Magyarországnak újra lehetősége nyílik arra, hogy saját pályapozíciója és frekvenciája fölött rendelkezzen. Ennek a lehetőségnek kiaknázására jött létre a 4iG csoporton belül a CarpathiaSat Zrt., amely a tervek szerint rögzített föld körüli pályára állítja, illetve üzemelteti majd Magyarország első hírközlési és telekommunikációs kereskedelmi műholdját. Emellett a CarpathiaSat rendelkezik majd a magyar geostacionárius pályaszakasz húsz évre szóló üzemeltetési jogával is. A 4iG Nyrt. Spacecomban történő tulajdonszerzése jelentős technológiai és üzleti támogatást biztosít majd az AMOS 3-at váltó, magyar kereskedelmi műhold fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez is.

Azóta történt

Előzmények