Egyesült a 4iG és az Antenna Hungária

A magyar állam képviseletében Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, illetve Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója megállapodtak az Antenna Hungária tulajdonszerzésével kapcsolatos apport és részvényjegyzési szerződés végrehajtásának zárásáról.

A 4iG a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedd este jelentette be, hogy a tavaly augusztusi bejelentésnek megfelelően a 4iG Nyrt. többségi tulajdont szerez az Antenna Hungária Zrt.-ben. A tranzakció végrehajtásának zárásáról írt alá megállapodást az állami távközlési vállalat tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt.

(A viszonylag gyors megállapodáshoz feltétlenül szükséges volt az a tegnapi Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet, mely – csakúgy, mint a DIGI esetében – „közérdekből" nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette az összefonódást, így ugyanis a tranzakció végrehajtásához nem szükséges a Gazdasági Versenyhivatal előzetes vizsgálata és jóváhagyása - a szerk.)

Az Antenna Hungária és a 4iG távközlési érdekeltségeinek egyesítésével megalakuló nemzeti telekommunikációs vállalatcsoport a magyarországi távközlési és médiaszolgáltatási piac második legnagyobb szereplője lesz, amely a közép-kelet-európai régióban is meghatározó infrastruktúrával, valamint szolgáltatási portfólióval rendelkezik az üzleti (B2B) és a lakossági (B2C) szolgáltatói szegmensekben.

A szerződésnek megfelelően a 4iG Nyrt. tőkeemelést hajt végre az Antenna Hungáriában oly módon, hogy első lépésben apportálja a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft.-ben, valamint leányvállalataiban (Invitel Zrt., DIGI Infrastruktúra Zrt., i-TV Zrt.), az Invitech ICT Kft.-ben, továbbá a montenegrói mobilszolgáltatóban, a Telenor Montenegróban lévő 100 százalékos részesedéseit az állami társaságba. A jelenlegi tőkeemelés értéke eléri a 402 milliárd forintot, az apportálási és részvényjegyzési szerződés további lehetőséget biztosít a 4iG számára, hogy a távközlési holding profiljának megfelelő társaságok további apportjával maximum 80 százalékra növelje tulajdonát az Antenna Hungária Zrt.-ben. A jelenlegi tranzakció eredményeként a vállalatcsoportban a magyar állam részesedése 28,4 százalék lesz, míg a 4iG Nyrt. 71,6 százalékos többségi irányító tulajdont szerez.

Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: „Ezzel a megállapodással, az állami és a magántőke egyesítésével egy olyan stratégiai távközlési és telekommunikációs infrastruktúra szolgáltató vállalat jön létre, amely versenyképes piaci szolgáltatások mellett, kellő súllyal képviseli a nemzeti érdekeket az iparágon belül.”

„A magyar állam és a 4iG stratégiai partnerségének köszönhetően, olyan új szereplő jön létre a távközlési piacon, amely méretének, infrastruktúrájának és széles körű üzleti, valamint lakossági szolgáltatásainak köszönhetően sikeresen veszi fel a versenyt a multinacionális nagyvállalatokkal. Nem csupán Magyarországon, hanem a régióban is meghatározó távközlési vállalatot hozunk létre” – mondta Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. Elnök-vezérigazgatója. „Mozgalmas időszak előtt állunk, hiszen a társaságok távközlési portfóliójának integrálása mellett, a folyamatban lévő akvizícióink lezárásán, a lakossági és üzleti szolgáltatási szegmensekben pedig, stratégiánknak megfelelően, új márkák és szolgáltatások bevezetésén is dolgozunk.” – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

A tranzakció előfeltételeként az Antenna Hungária cégértékének és a tőkeemelésben érintett vállalatok apportértékének meghatározásában a felek a PwC Magyarország értékelését vették alapul. A tranzakcióval kapcsolatos MEIP (Market Economy Investor Principle) tesztet a nemzetközi hátterű DLA Pipers jogi tanácsadó iroda végezte. Az ügylet a cégbírósági bejegyzés és az új részvények megkeletkeztetését követően március közepéig zárulhat.

Azóta történt

Előzmények