Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fecogame
veterán
Vagyis jöhetnek a Linux alapú munkagépek?
Btw eléggé pongyolán van az a rendelet megfogalmazva, ezt így kb. senki sem fogja betartani
Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak
-
ttt
senior tag
Utólagos (~15 éves késés) felpofozása a sz.rnak.
-
fatpingvin
addikt
az alapötlet nagyon jól hangzik, ez így viszont simán csak aggasztó.
technikai része talán annyira nem is érdekes, ami nekem böki a csőröm az az, hogy vajon ez miért pont most, és milyen okból? mert abban 100% biztos vagyok hogy nem Stallman papa szabad szoftveres elvei voltak a vezérfonal ebben a döntésben.arról meg nem is beszélve hogy kb lehetetlen lesz betartatni.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Kb 10 éve volt hogy hivatalban dolgoztam és próbának Libreoffice/Openoffice-ot kellett rakni pár (eleve lassú) gépre. Össznépi felháborodás volt belőle. Leginkább lassú, szétesik, nemúgy jelenikmeg, nemtudomholvan stb problémákkal. 50-60 év feletti userek gyakorlatilag nem találtak meg rajta semmit pedig szinte minden ugyan ott volt a főbb dolgokban ahol az ms officeokban.
Levelezőnek thunderbird volt, azzal meg voltak elégedve.
Akár mi is lesz az nagy előkészítést igényel, nem lehet átállni egyik napról a másikra.[ Szerkesztve ]
-
Gargouille
őstag
Meg lennék lepve, ha bárhol is átállnának bármire.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
dolon75
senior tag
tegyük fel, hogy a jelenlegi állapot:
A. verzió:
géphez kapott Windows licensz, az AD miatt megvásárolt WIndows server licenszek, külön megvásárolt örökös Office licenszek, mögötte megvett Exchange szerver és licenszekB. verzió
géphez kapott Windows licensz, WIN server licensz megvéve, Office és levelezés felhős, előfizetéses modellA. esetben miért is akarnának váltani? Ki van fizetve, jópár évig támogatott MS szoftverekkel (már ha nem ősrégi verziókat használnak)
B. esetben az éves (havi) licenszdíj spórolás miatt érdemes lehet váltani.
Mindkét esetben kérdés, hogy csak kliens oldali cuccokat akarnak kicserélni, vagy pl. mailszervert is? A rendelet többi részéből én arra következtetek, hogy infrát ad mögé az állam.
És az átállás, oktatás költségét ki fizeti? Hol talál értő szakembereket, hogy üzemeltessék?Meg persze mi az, hogy open source böngésző? A motorra gondoltak? Azaz MS EDGE is jó lesz? Vagy már csak a FireFox mehet (esetleg más full open source böngésző?)
És milyen open source licenszű alkalmazást használhatnak? Vagy az nem számít, hogy fizetni kell is érte, ha open source?
Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah
-
-
dolon75
senior tag
válasz fatpingvin #8 üzenetére
Igen, én is így érzem, hogy náluk open source = ingyenes cucc.
Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah
-
Gargouille
őstag
válasz fatpingvin #8 üzenetére
Igen, én is erre tippelek. Freeware. De ugye attól, hogy maga a szoftver ingyenes még kell hozzá technikai támogatás, szakemberek, átképzés, migrálás stb. tehát akik bevezessék, leoktassák, üzemeltessék és hát ugye ez szokott a komolyabb költség lenni.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterDeeJay #5 üzenetére
Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az MS az odf 1.3-as verzióját csak a 2021-es MSO-ban Office 365-ben fogja támogatni, még a 2019-es MSO is marad 1.2-nél. Mindeközben az LO meg alapból odf 1.3 formátumba ment és így most eljött az a helyzet, hogy bizony az office nem kompatibilis...
Nálunk a cégnél van LO és MSO 2019 is, de a fenti probléma miatt nem tudtunk közös nevezőre jutni. Bizonyos dolgokat MSO alatt csinálunk, egyéb dolgokat meg pl. az LO Calc-ban, mert jobb mint az Excel.
Egyébként furcsa, hogy az LO-t lassabbnak mondták. Ez nyakamat rá, hogy üres duma volt. Itt a cégnél modern Ryzen procis gépek vannak SSD-vel, de érezhetően lomhább az MSO. Mondjuk nem csoda, 3-4x akkor a program és pl. az Excel animálja a cellákat, amit egyébként ki sem lehet kapcsolni az Excelben, csak magában a Windowsban, de akkor az meg mindenre érvényes...
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
btprg
senior tag
válasz MasterDeeJay #5 üzenetére
Amúgy a LibreOffice "Word" jellegű része szerintem is egy hulladék, meg úgy alapvetően az egész brutál lassú. Én MS Office 2002-t használok alapból, össze se lehet hasonlítani hogy mennyivel használhatóbb mint a Libre. De van sok jó funkciója az utóbbinak is, csak éppen használhatatlanul kényelmetlen és nehézkes (mint úgy általában az ilyen ingyenes meg linuxos programok).
"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
-
bambano
titán
miután már hosszú évek óta kötelező a nyílt, szabványos formátum, így az elmúlt (hosszú) időszakban az mso volt a nem kompatibilis. ideje volt már lépni.
mondjuk bennem az merült fel, hogy nem akarnak áttérni szabadszoftverre, csak valószínűleg kezdődnek az ártárgyalások az ms.hu-val és akartak küldeni egy üzenetet az ottani árazóknak.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
butch
csendes tag
https://telex.hu/belfold/2022/10/19/miniszterelnokseg-kormanyhivatal-rendelet-nyilt-forraskod-biztonsag
Vármegye cöcöcö
[ Szerkesztve ]
-
dolon75
senior tag
-
hoffman_
nagyúr
a legutóbbi licence; Magyarország; Microsoft szavakat egy mondatban, nem is olyan rég, ugye pazar kontextusban olvashattuk itt is, többek között. nem gondolom, hogy az "ottani árazóknak" bármi is új lenne, ami hazai információ. nem is értem ezt a hírt igazából, kellett valamit írni, valakinek, ennyi. realitása mind felhasználó, mind rendszer oldalon konvergál a nullához.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
DjFlanker
aktív tag
2,5 hónap alatt ez igazán biztos hogy zökkenőmentesen menni fog, ahogy később a támogatás, üzemeltetés is
Jó pilóta alagútban nem katapultál
-
Hi!King
őstag
Én nem tapasztaltam, hogy a MSO lassabb lenne. Régi laptopomon (AMD A8-6410, 8 GB ram, SSD) az Office 365 egyértelműen gyorsabb volt, mint a LO, a mostani laptopomon meg nincs érezhető különbség (ez egy alig több mint fél éves Ryzenes laptop), bár nem tudom nagyobb doksik esetében lenne-e, mert a régivel ott volt a legnagyobb különbség.
Egyébként sokáig azért használtam csak LO-t, mert a szalagos felület nem tetszett nekem a MSO-nál. Két szakdogát is írtam vele anno, amiből az egyiknél a táblázatkezelőjét eléggé intenzíven használtam gazdasági elemzésekhez. Igazából mindig lassabb volt az aktuális MSO-nál, és lefagyások is előfordultak, mind Windows, mind Linux esetében.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
O365-öt sosem használtam, nekem a 2019-el vannak tapasztaltaim. A menüjét az LO után nagyon logikátlannak érzem, az Excel benne meg egyszerűen lassú az animációktól. De ami leginkább zavar, hogy a copy + paste két Excel fájl között olyan szinten fapados, hogy az már fáj, állandóan elfelejti a kijelölés tartalmát.
Össze egyik se omlott. Én is megírtam a szakdogám LO alatt, most már 10 éve.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- MIUI / HyperOS topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen TV-t vegyek?
- Gyúrósok ide!
- Napelem
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Asszociációs játék. :)