2012-ben jöhet a Windows 8

Noha a Windowsért felelős Microsoft-vezető, Steven Sinofsky világossá tette: korai bármit is mondani az operációs rendszer következő kiadásáról, a szerververzióért felelős csoport mégis fontosnak tartotta legalább hozzávetőlegesen tájékoztatni az ügyfeleket a fejlesztés menetrendjéről. Amint a vállalat múlt heti fejlesztői konferenciáján, a PDC 2009-en bemutatott egyik prezentációból kiderül (lásd a mellékelt dián), a „Windows 8” kódnevű új Windows Server várhatóan 2012 táján jelenik meg.

A bemutatott ütemtervben nincs meglepetés, hiszen a Microsoft a Windows szerververzióinak kiadásában egy viszonylag szabályos frissítési tempót igyekszik tartani: a nagy kiadások körülbelül négyévente követik egymást, és nagyjából félidőben, két évvel a kiadásuk után érkezik hozzájuk egy közbülső frissítés. A legutóbbi major release a 2008 februárjában piacra dobott Windows Server 2008 volt, ennek R2-es változata jött ki most, október végén, a Windows 7-tel egy időben.

Az asztali kiadás frissítése is esedékes lesz körülbelül három év múlva. Legalábbis Steve Ballmer Microsoft-vezér korábban azt ígérte, hogy a jövőben két Windows megjelenése között sosem telik majd el olyan hosszú idő, mint a Windows XP és a Vista esetében. A Vista öt évvel a korábbi változat után jelent meg 2006 novemberében, de a kiskereskedelmi forgalmazás csak 2007. január 30-án kezdődött el.

Sajátos ugyanakkor, hogy Steven Sinofsky a PDC 2009-en még a Windows 8 fejlesztési kódnevet sem volt hajlandó megerősíteni. Amikor a CNET News.com szakbloggere az új rendszerről kérdezte, rövid hallgatás után meglepett arckifejezéssel csak ennyit válaszolt: „Én ezt a szókapcsolatot, hogy Windows 8, nem mondtam, ezek a maga szavai.”

Az, hogy a Microsoft már egy ideje dolgozik az új rendszer fejlesztésén, nem titok. Legutóbb – és nem először – november közepén adtunk hírt róla, hogy a munkához álláshirdetésekben keresnek új szakembereket.

Azóta történt

Előzmények

  • Toborozzák a Windows 8 fejlesztői csapatát

    A cég egyelőre természetesen még titkolózik, de a figyelem lassanként a következő operációs rendszerre irányul.

  • A Windows 7 meghódította Kelet-Európát

    Egy webes statisztika szerint ebben a régióban a legnagyobb az új rendszer részesedése. Az adatokat gyűjtő piackutató azt sugallja: a kalózkodás miatt.

  • Megjelent a Windows 7

    A mai naptól Magyarországon is megvásárolható az új operációs rendszer, mely öt változatban kerül forgalomba. A közönségpremier október 31-én lesz.