1908. április 11.

A japán Nikkó városában megszületett Ibuka Maszaru mérnök, aki a fizikus Morita Akióval 1946-ban megalapította a Tokio Cusin Kogjo K.K. (Tokiói Távközlésfejlesztési Társaság) nevű vállalatot, melyet 1958-ban átkereszteltek Sony Corporationre (a Sony név a latin „sonus” – hang, hangzás –, illetve a „sonny boy” kombinációjából jött létre).

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

  • 1865. május 17.

    A Párizsban tartott első nemzetközi távközlési kongresszuson megalakul a Nemzetközi Távíró Egyesület (International Telegraph Union), mely később Nemzetközi Távközlési Egyesületre (International Telecommunication Union) módosította elnevezését. A ma már az ENSZ fennhatósága alatt működő szervezet legfontosabb feladata a távközlési szabványok és szabályozások, illetve fejlesztések koordinálása.

  • 1979. július 1.

    A Sony Japánban piacra dobta az Ibuka Maszaru, a Sony egyik alapítója ötlete alapján Kihara Nobutosi által megtervezett, walkman néven elhíresült hordozható zenelejátszó első típusát, a kék-ezüst színű TPS-L2-t. Az akkor 200 dollárba kerülő készülék hangrögzítésre még nem volt alkalmas, de teljesen kielégítette a zenebolond Morita Akiónak, a Sony társalapítójának igényeit, s hamarosan meghódította az egész világot, kultikus eszközzé vált.

  • 1998. december 19.

    A japán Nikkó városában elhunyt Ibuka Maszaru, aki a a fizikus Morita Akióval 1946-ban megalapította a Tokio Cusin Kogjo K.K. (Tokiói Távközlésfejlesztési Társaság) nevű vállalatot, melyet 1958-ban átkereszteltek Sony Corporationre. Ibuka, illetve a Sony sikerének egyik alapeleme volt, hogy az 50-es években az elsők között szerezték meg a Bell Labstől a tranzisztoros technológia licencét, és úttörőként használták fel kereskedelmi, nem katonai célokra.

Előzmények

  • 2003. április 10.

    A Sony Japánban piacra dobja a világ első Blu-ray készülékét, a BDZ-S77 asztali BD-RE felvevőt. A méregdrága, 3800 dolláros modellt kizárólag nagy felbontású tévéadások (HDTV) rögzítésére lehetett használni, más tartalom az akkor még javában formálódó Blu-ray Disc formátumban nem volt elérhető. A BDZ-S77 kazettával védett, egyrétegű, 23 GB kapacitású lemezt tudott írni.

  • 2008. február 19.

    A Toshiba hivatalosan is bejelenti, hogy kiszáll a HD DVD-t támogatók sorából, tavasszal befejezik a termelést, és leáll minden HD DVD-vel kapcsolatos további fejlesztés. Ezzel véget ért a legújabb formátumháború, melynek győztese a rivális Sony Blu-ray technológiája lett.