1994. május 25.

A CERN megrendezi a május 27-ig tartó első nemzetközi World Wide Web konferenciát Genfben. A később a „Web Woodstockjaként” emlegetett találkozón négyszáz résztvevő hagyományteremtő módon a felnőtt korába lépő világháló legfontosabb elvi kérdéseit tárgyalta meg.

WWW Conference
Joseph Hardin az NCSA-től, Robert Cailliau és Tim Berners-Lee a CERN-ből, valamint Dan Connolly

Azóta történt

  • 1955. június 8.

    Londonban megszületett Sir Timothy John „Tim” Berners-Lee, aki Robert Cailliau-val együtt többek között a HTML és a HTTP protokollokat kifejlesztette, ezért a „web atyjaként” is emlegeitk. Az első weblapot a CERN munkatásaként készítette, majd már az MIT munkatársaként megalapította a W3C-t (World Wide Web Consortium), mely szervezet egyik nagy eredménye a CSS szabvány (Cascading Style Sheets) megalkotása volt.

  • 1974. június 28.

    84 éves korában meghalt Vannevar Bush, a számítástechnika egyik úttörője. Bush számtalan területen alkotott maradandót: nevéhez fűződik a mai személyi számítógép ősének, a memex koncepciójának kidolgozása, de a World Wide Web létrejöttében is elévülhetetlen érdemei vannak.

  • 1982. augusztus 17.

    A Royal Philips Electronics a Polygram langenhageni gyárában legyártja az első kereskedelmi forgalomba került compact discet, azaz CD-t. Az új optikai tároló specifikációját már az 1970-es évek elején megalkották, ám a felmerülő technológiai problémák miatt csak az 1980-as évek elején tudták beindítani a sorozatgyártást. Az első CD-re az ABBA The Visitors című albumát rögzítették.

Előzmények

  • 1865. május 17.

    A Párizsban tartott első nemzetközi távközlési kongresszuson megalakul a Nemzetközi Távíró Egyesület (International Telegraph Union), mely később Nemzetközi Távközlési Egyesületre (International Telecommunication Union) módosította elnevezését. A ma már az ENSZ fennhatósága alatt működő szervezet legfontosabb feladata a távközlési szabványok és szabályozások, illetve fejlesztések koordinálása.

  • 1993. április 30.

    A CERN bejelenti, hogy a World Wide Web (W3) szoftvere publikus doménre került, és a világháló mindenki számára ingyenesen érhető el.

  • 1983. április 18.

    Az Osborne Computer megjelenteti az Osborne Executive hordozható számítógépet. A gép a 4 MHz-es Z80A CPU-val működött, hétcolos monitorral, két floppymeghajtóval, két soros, valamint egy párhuzamos porttal rendelkezett, a súlya kb. 14 kilogramm, kezdő ára pedig 2494 dollár volt.

  • 2005. február 15.

    E napon aktiválták a www.youtube.com doménnevet. A Jawed Karim, Chad Hurley és Steve Chen által létrehozott YouTube nevű vállalkozás 2005 novemberében indult el hivatalosan. A videomegosztó oldal olyan sikeres lett, hogy egy évvel később, 2006 októberében a Google rekordáron, 1,65 milliárd dollárért vásárolta meg.