10 millió dollárt ajánlott egy kiberbűnözői csoport levadászásáért az USA

A DarkSide kiberbűnözői csapatot szeretnék kivonni a forgalomból, akár 10 millió dollár is járhat a nyomravezetőnek.

Az amerikai hatóságok akár 10 millió dolláros jutalmat is odaadnak annak, aki segít nyomra vezetni őket a DarkSide kiberbűnözői csoport utáni hajszában.

Az FBI szerint a csoport Oroszországból származhat, a jutalom pedig annak jár, aki a csoport egyik vezetőjét tudja azonosítani, vagy megmondani, hol tartózkodik.

Az FBI szerint a májusi, Colonial Pipeline elleni támadásért is a DarkSide felelős. Amennyiben valaki olyan információval szolgál, ami révén letartóztatnak vagy kiadatnak bárkit, aki részese volt egy DarkSide-zsarolótámadásnak, az maximum 5 millió dolláros jutalmat kaphat.

Az amerikai hatóságok szerint ezzel a jutalommal is jelzik: elkötelezettek a zsarolótámadások áldozatainak védelmét illetően.

A Colonial Pipeline egyébként közel 5 millió dollárnyi bitcoint fizetett a hackereknek korábban, ebből az amerikai hatóságok 2,3 milliót szereztek vissza. Júliusban pedig akár 10 millió dollárnyi jutalmat is odaígértek annak, aki információt ad át bárkiről, aki kibertámadásban vett részt az amerikai, kritikus infrastruktúra ellen.

Azóta történt

Előzmények