Egyre több víztisztító telepet támadnak zsarolóvírusokkal

Az amerikai hatóságok tájékoztatása szerint három különböző víztisztító telepet is zsarolótámadás ért idén, eddig egyikről sem beszéltek nyilvánosan.

Amerikai hatóságok közös jelentése szerint az eddiginél jóval több amerikai víztisztító telepet ért zsarolóvírus-támadás, mint azt bárki gondolta.

Nevada, Maine és Kalifornia államban is volt ilyen incidens, eddig egyiket sem jelentették nyilvánosan, de a CISA, az FBI, az NSA és az EPA közös jelentéséből most fény derült a támadásokra.

A jelentésben rávilágítanak, hogy ez újabb bizonyíték az egyre veszélyesebb és több kibertámadásra Amerikában, illetve, hogy az áldozatoknak mindez évi 20 milliárd dollárjába is kerülhet.

Mindhárom támadásban közös, hogy a bűnözők a felügyeleti rendszer és az adatrendszer fölötti irányítást vették át.

Az amerikai vezetés kiemelt fontosságúnak tartja a zsarolóvírusok elleni küzdelmet, ezért nem csak más országokkal szorgalmazza az együttműködést, de kilátásban van a kriptopiac erőteljes szabályozása és a váltságdíjfizetések betiltása is a jelentések alapján.

A víztisztító telepeknek egyébként azt ajánlják, ügyeljenek a gyanús hálózati tevékenységre, előzzék meg az illetéktelen belépéseket, alkalmazzanak többfaktoros hitelesítést minden eszközön, főleg a távoli elérést biztosítókon.

Azóta történt

Előzmények