Hirdetés

Microsoft Longhorn: szarvas hiba

Hirdetés

A szent tehén

A Microsoft a múlt héten megrendezett hardverfejlesztői fórumának, a Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) rendezvénynek kiemelt témája volt a Longhorn (hosszú szarv) néven fejlesztett új Windows. A redmondi vezetők szerint hasonlóan ambiciózus, a felhasználói szokásokat teljesen új alapokra helyező projektre a vállalat történetében még nem volt példa. Erre mutat legalábbis, hogy az operációs rendszer hosszabb ideje készül, mint bármelyik elődje – nem véletlen, hogy a szkeptikusok már Long Wait (hosszú várakozás) csúfnéven emlegetik. A Gartner néhány éve még – mint utólag kiderült, indokolatlan optimizmusról tanúságot téve – azt jósolta, hogy a 2001-ben kiadott Windows XP-t leváltó szoftver 2003-ban meg fog jelenni, a mostani eseményen azonban csupán az hangzott el: a Microsoft mindent megtesz annak érdekében, hogy 2006 karácsonyára a boltokban legyen.


A szoftver logója

Akárcsak a megjelenés dátuma, legalább olyan képlékenynek tűnik a Longhornba épített új szolgáltatások köre is. E kettő természetesen a legszorosabban összefügg. Míg korábban a Microsoft vezetői azt sulykolták, hogy a Longhorn fejlesztése során nem egy önkényesen meghatározott megjelenési dátum az elsődleges szempont: fontosabb a forradalmi újdonságok bevezetése, addig most nagyjából ennek az ellenkezőjét hallhattuk. Így a mostani rendezvényen sem csupán arról esett szó, hogy mi kerül bele a Longhornba, hanem arról is, mi marad ki belőle.

Az új tervek szerint a Longhornban mutatkozik be az az XML-alapú, Metro névre keresztelt dokumentumformátum, mely garantálja, hogy a dokumentumok pontosan a készítő elképzeléseinek megfelelő formában jelennek meg és nyomtathatók ki bármely más rendszeren. Mindezt úgy, hogy a fájlok megjelenítéséhez nincs szükség az azok előállításához használt szoftverre. E filozófia egyértelműen emlékeztet az Adobe univerzális formátumainak, a PDF-nek és a PostScriptnek a koncepciójára. E már bevett szabványokkal versenyre kelni pedig valóban ambiciózus vállalkozás – állítják szakértők –, még akkor is, ha – amint a Microsoft ígéri – a Metro specifikációi jogdíjmentesen hozzáférhetőek lesznek.

Izgalmas, elsősorban a noteszgépek fogyasztásának csökkentését célzó újítás a flashmemória-alapú „merevlemezek” támogatása – ezek jóval kevesebb árammal beérik, mint hagyományos társaik – és egyes funkciók kvázi instant elérése. Az utóbbi megálmodásakor a széthajtható mobiltelefonokból merítettek inspirációt a fejlesztők, akiknek a víziója szerint egy a laptop fedőlapjára épített apró LCD-kijelző szolgálna arra, hogy az operációs rendszer betöltése nélkül elérhető funkciók – zenelejátszás, keresés a határidőnaplókban, címjegyzékekben – kezelésében segítsen.

Arról most esett szó először, hogy az új operációs rendszerben egy új alkalmazás segítene a rendszerösszeomlások megértésében és megelőzésében. Bill Gates a repülőgépeken rendszeresített fekete dobozokhoz hasonlította a Windowsok részét képező Dr. Watson modul továbbfejlesztett változatának tekinthető segédet, mely jóval részletesebb információkat gyűjt a számítógépről, mint elődje: például nem csupán az éppen futó programokat lajstromozza, de az azokkal készített dokumentumok tartalmát is elraktározza. Arról ugyan dönthetnek a felhasználók, hogy a begyűjtött adatokból végül mit küldenek el a hibákat elemezni hivatott microsoftos csapatnak – amely válaszul konkrét megoldási javaslattal is szolgál –, a funkció bejelentése aggodalmat keltett a magánszféra sérthetetlenségét féltő felhasználók körében. Főként azért, mert a vállalatoknál nem az egyes felhasználók választják ki a rendszerben alkalmazott szabályokat, így pedig csak vezetői döntés kérdése a dolgozók megfigyelése.

A Longhorn hálózati funkciókért felelős modulját is átdolgozzák. A rendszer az új szabványok mellett támogatja az ún. Link Layer Topology Discovery (LLTD) protokollt, mely lehetővé teszi az operációs rendszer számára, hogy feltérképezze a helyi hálózatra csatlakozó eszközöket és vizuálisan is megjelenítse egymáshoz való kapcsolódásukat. Ezzel elsősorban otthoni felhasználók számára kívánják megkönnyíteni a hálózat kiépítését és a hibaelhárítást.

Szintén újdonság, hogy a Longhornban jóval kevesebb beállítás módosításához lesz szükség rendszergazdai jogosultságra, a Microsoftnak ugyanis eltökélt szándéka az adminisztrátori privilégiummal működő – és így a támadásokkal szemben védtelenebb – Windowsok számának csökkentése. Ma a felhasználó többsége ilyen módban dolgozik, mert gyakran még a legegyszerűbb módosítások elvégzéséhez is szükség van a mindenható jogosultságra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények