SP2: telepítési problémák és orvoslásuk

A szervizcsomag telepítése

A legjobb védelem a megelőzés. Ha már tudjuk, milyen problémákkal kerülhetünk szembe, érdemes felkészülni rájuk, hogy képesek legyünk azokat megoldani. Így csak a lehető legkevesebb időre áll le rendszerünk. A felesleges műveletek elkerülésével rengeteg időt, fáradságot és bosszúságot takaríthatunk meg. Kezdjük hát a legelején.

1. A javítócsomag beszerzése és elegendő szabad tárhely biztosítása

Mint közismert, a Windows XP augusztusban (a magyar változat csak októberben) megjelent második nagy javítócsomagja (SP2) nem tartozik a kisméretű, flopiról telepíthető szoftverfrissítések közé. Akinek nincs széles sávú internet-hozzáférése, és nem különösebben gyakorlott a 2-300 MB méretű fájlok letöltésében, az jobban teszi, ha valamelyik hazai számítástechnikai magazin megfelelő CD mellékletét szerzi be rendszere frissítéséhez.

A Microsoft Magyarország hivatalos letöltőközpont weboldalán WindowsXP-KB835935-SP2-HUN.exe néven megtalálható javítócsomag mérete 272 556 776 bájt (az angol nyelvű csomag fájlja WindowsXP-KB835935-SP2-ENU.exe, mérete 278 927 592 bájt), amelynek letöltése még ADSL 512-es kapcsolattal is hosszú időbe telik. Telepítéshez pedig nem kevés további tárhely is szükséges. A Microsoft maga az alábbi adatokat adta közre a javítócsomag tárigényéről:

 

Szabad tárterület Mire elég a megadott szabad tárhelykapacitás?
600 MB Ez a minimális tárhelyigény, ami még nem rontja le a Windows XP biztonságos működését.
1,5 GB-ig Nem elegendő a helyi telepítő források alkalmazására.
1,5–2 GB A telepítő források és a használt CAB fájlok számára épp elég a hely.
2 GB felett A telepítő források mellett az összes CAB fájl számára elegendő a hely.

2. Érjük el, hogy mindenképp felismerje a hardvert a rendszer!

Általánosan javasolható tanács, hogy amennyiben rendszereinken hardvercsere (hálózati-, video- vagy egyéb kártya, modemcsere, új merevlemez, DVD-író beszerelése stb.) történt, érdemes egy teljes újraindítást végezni, ami nem csak abban áll, hogy megnyomjuk a reset gombot. Ilyenkor gépünket és minden kapcsolódó hálózati eszközünket – routert, HUB-ot, switch-et, modemet, kábelmodemet és hasonló eszközöket – néhány másodpercre fizikailag is áramtalanítsuk, mert e nélkül bizony néha előfordulhat, hogy a Windows nem tökéletesen azonosítja, így nem megfelelően veszi használatba az összes rendelkezésre álló rendszerelemet.

3. Mit tehetünk, ha mégis el kell távolítani az SP2-t?

Normális körülmények között a telepített programokat a vezérlőpult Programok hozzáadása… appletjén keresztül egyszerűen eltávolíthatjuk, különösen, ha a Windows RollBack funkcióját nem kapcsoltuk ki előzőleg. Az SP2 készítőinek minden igyekezete ellenére előfordulhatnak olyan – remélhetőleg csak átmeneti – helyzetek, amikor különböző, rendszerint harmadik féltől származó programokkal fellépő szoftverütközések miatt le kell mondanunk az SP2 csomag nyújtotta javításokról, szolgáltatásokról. Az SP2 csomag eltávolítása rendszerint ugyanúgy fájdalommentes, és csak minimális emberi közreműködést igényel, mint a telepítése, ám ha a folyamat megakad, vagy el sem indul, akkor még egy utolsó próbát tehetünk. A Start menü Futtatás... parancsára megjelenő parancssorba a %windir%\$NtServicePackUninstall$\spuninst\spuninst.exe parancsot kell beírnunk, és az Enter gomb lenyomásával elindítanunk.

Amennyiben e módon sem sikerül megszabadulnunk a nem kívánt szoftverektől, kénytelenek leszünk további megoldásokat keresni a Microsoft Tudásbázis 875350 és 875355 számú írásaiban. Az SP2 csomagban integrált javításokról a support.microsoft.com/?kbid=811113 címen találhatunk magyar nyelvű hivatalos összefoglalót, amelynek segítségével aprólékos kézimunkával egyenként feltelepíthetők a javítócsomag azon elemei, amelyek nem okoznak konfliktust a gépen használatos egyéb szoftverekkel, rendszerekkel.

További előkészületek

4. Kalózmásolatok és érvénytelen azonosítók

Az SP2 csomag – hasonlóan az SP1-hez – ellenőrzi, hogy a frissítendő Windows XP termékazonosítója (PID, Product ID) szerepel-e a kalózkulcsok PID-listáján. Ha igen – vagy a PID érvénytelen –, akkor a telepítés el sem indul, és a szoftver megtagadja a telepítést. Az OEM Windowsok tulajdonosai számára jó hír, hogy akik géppel vagy alkatrésszel (általában merevlemezzel vagy alaplappal) együtt vásárolták meg az operációs rendszert, nem kerültek automatikusan feketelistára, mivel az SP2 csomag telepíthető a Windows XP OEM kiadásaira.

5. Az XP SP2 telepítése előtt javasolt egyéb előkészületek

 

  1. Akinek módjában áll az alaplapi BIOS frissítéseit beszerezni és telepíteni – feltéve, hogy rendelkezik kellő ismerettel és gyakorlattal –, az tegye meg. Bár ez nem általános előírás, de adott esetekben kritikus fontosságú lehet.
  2. Érdemes beszerezni a legújabb driverfrissítéseket a gépben használ elemekhez, különösen a merevlemez-vezérlő egységekhez (RAID, SATA, SCSI stb.), videokártyákhoz és USB vagy FireWire eszközökhöz. Előfordulhat, hogy szükség lesz ezek újratelepítésére az SP2 csomag felrakása után. Néhány régebbi eszköz, különösen a ma már nem forgalmazott eszközök akár komolyabb konfliktusokat is okozhatnak.
  3. Készítsünk be néhány olyan biztonsági javítást is, amelyek a Windows XP SP2 csomag lezárása után készültek. Ha ezt elmulasztjuk, akkor könnyen áldozatául eshetünk egy Blaster, egy Sasser vagy néhány egyéb, hasonlóan direkt portokat támadó vírus, illetve programféreg támadásának. A minimálisan javasolható kiegészítő csomagok tehát a következők:
  4. Nem árt egy alapos vírusellenőrzés akár fizetős, akár ingyenes víruskereső programmal. Vírustalálat esetén ajánlott még a szervizcsomag telepítése előtt megszabadulni a támadótól. A javasolható programok köre igen tág. érdemes ez ügyben benézni a www.antivirus.hu vagy a www.checkvir.hu oldalakra, ahol rengeteg hasznos segítséget, információt, és nem utolsósorban linkeket találunk az élvonalbeli antivírus cégekhez.
  5. Az interneten szörfölve – kellő védelem nélkül – sokan esnek áldozatául a különféle reklám- és kémprogramoknak, dialereknek. Nem árt tehát bekészíteni az antivírus szoftverünk mellé egy kémprogram-keresőt is. Erre a célra kiválóan megfelel a Lavasoft Ad-Aware SE Personal nevű, otthoni, nem üzleti használatra ingyenes segédprogramja. Emellett számos egyéb kémprogram-keresőt kínálnak, amelyeket hasznos lehet bespájzolni a forgalmasabb időkre, amikor az internetről nem csak a tervezett és várt szoftverek töltődnek le, hanem olykor nem kívánt és a biztonsági kockázatot növelő „termékek” is. A víruskeresőknél ma már általában egy is kielégítő védelmet biztosít, ám a kémprogram-keresőknél jobban járunk, ha egymás után két vagy három programmal is átnézetjük hetente rendszereinket.
  6. Ne felejtsünk el semmiképp biztonsági másolatot készíteni pótolhatatlan, vagy nehezen pótolható értékes adatainkról, beállításainkról, programjainkról. Ide tartozik a Registry adatainak a biztonságba helyezése is. E célra felhasználható a Windows saját NTBackup programja is – bár az XP Home kiadás esetén egy kis kézimunkát igényel, mire elővarázsoljuk a telepítő CD-ről –, de használhatjuk a CD/DVD-író eszközzel vásárolt szoftvereinket is. Végső soron pedig a Windows Intéző, vagy valamelyik freeware vagy shareware Commander program (Total Commander, Far Manager, EF Commander stb.) is megteszi a beleépített tömörítési lehetőségekkel.
  7. Mielőtt a telepítésnek nekiugranánk, szánjunk rá időt – néha nem is keveset – arra, hogy a Windows saját ScanDisk, és/vagy chkdsk programjaival az esetleges lemezhibákat felkutassuk és fixáljuk, és egy töredezettség-mentesítés sem árt mindezek után a Defrag programmal. Bár az említetteknél sokkal többet tudó és hatékonyabb lemezkezelő és karbantartó programok is beszerezhetők, ám az említett három program (scandisk, defrag, chkdsk) szinte kivétel nélkül minden Windows rendszeren alapállapotban megtalálható.

Access denied

6. Mi van, ha az SP2 telepítés „Access is denied” hibaüzenettel megszakad?


Azóta történt

Előzmények