Hirdetés

Vélemény: a betöltetlen informatikai állások gyarapodásának okai

Két tábor

Az IT fejvadászattal, humánerőforrás megoldásokkal és tréningjeivel nevet szerző Mimox ügyvezetője foglalta össze, hogyan lehetséges a szakemberhiány elhatalmasodása, miközben rengeteg informatikai végzettségű magyar nem talál állást. Az írást eredeti formájában, Csudutov Csudinka engedélyével közöljük.

Hetek, hónapok óta mennek a cikkek az IT munkaerőhiányról és itt-ott betegelnek emberek, hogy hát mit szólok. Illetve az ilyen posztok alatt ádáz kommentháború folyik, mert láthatóan a nép egyik fele egy másik univerzumban él, mint a nép másik fele.

Az egyiknek fos bruttó 700e Ft-ért nem éri meg a telefont felvennie, a másik ebből fél évig él, és még azt sem hiszi el, hogy van olyan cég a nagy multikon kívül, ahol bejelentik az embereket fehéren, bár a multiknál meg nyilván megy a full kizsákmányolás... Aztán meg nem hiszik el a számokat, se a fizetéseket ("ez mese habbal"), sem pedig azt, hogy 22 ezer ember is hiányzik (egyébként ez kb 2 ezerrel több, mint fél éve, és 10 ezerrel több mint 5 éve) - hiszen "hónapok óta munkanélküli vagyok, mit kamuznak ezek?". A másik fele meg ugye kifogásolja, hogy nincs megfizetve pedig a magyar átlag ötszörösét is keresi, életszínvonala nyugalmas polgári életet enged meg neki lakással, kocsival, nyaralással, étteremmel, biztosításokkal, félretett kp-val. Ezekről pedig a túloldal még csak nem is álmodik már. És egyébként ugyanazon a metrón csoffadnak mindketten, térben és időben egy helyen, de dimenziók választják el őket mégis.

Más dimenzióban élnek (illusztráció)
Más dimenzióban élnek (illusztráció) (forrás: REUTERS/Aly Song) [+]

Nos, ennek részben az az oka, hogy nem pontos kifejezés az, hogy "informatikus". Jobb hiján használjuk. De akikről a cikkekben igazán szó van, azok a programozók, illetve a programozni is tudó rendszermérnökök. Informatikai vállalati vezetőből például egyáltalán nincs hiány. Se sima rendszergazdából. Olyanból viszont igen, aki mondjuk felhőben futó alkalmazásokat tud üzemeltetni és az üzemeltetői környezetet fejleszteni, méghozzá kódírás által (és nem úgy, hogy vesz egy nagyobb vasat). Van továbbá jelenleg nálunk 34 hard core senior szupersztár, akiknek mégsem tudunk semmiféle lehetőséget mondani, mert egyszerűen túl jók, túl tapasztaltak, és nincsenek nekik pozíciók, sem pedig másfél milliós vagy nagyobb fizetések. Persze bármikor el tudnánk helyezni őket bruttó 950e-1 milliósba, de az meg visszalépés lenne nekik. Ezeket az embereket egyébként az ország általában el szokta veszíteni.

Mindenesetre a kételkedőknek a következőket szeretném röviden elmesélni. Volt egy jelöltünk a minap (tehát az elmúlt két hétben), aki bruttó 340e Ft körüli fizetéssel rendelkezett, tulajdonképpen mélyen alulfizetve a piachoz képest. Örültünk a lehetőségnek, hogy duplázhatjuk az illető alapfizetését, ügyfelünk 700e Ft-ot ajánlott + juttatásokat. Az illető bejelentette, hogy távozik. Azonnali hatállyal fejelték meg a dolgot, bruttó 840e Ft-ra emelve az alapfizetését. Igen, jól látjátok. 500000, azaz félmillió Ft-ot emeltek. A havi alapon. Van még kérdés?


(forrás: Career Aviators) [+]

Nos, HR szempontból ez persze epic fail, hülyét csináltak magukból, aki igazi HR-es az tudja. És a srác sem döntött jól - majd megérti, ha nagyobb lesz és bölcsebb, meg majd írunk erről is egyszercsak - ugyanis maradt a régi munkájában amit már sok éve csinál. De miért csinál egy cég ekkora őrültséget? És hát mégis, 500000 Ft / hó! Nos azért, mert a keresés és a pótlás és az új ember fizetésének teljes költsége még ennél is nagyobb. Bizony.

Szóval a hír igaz. Hónapok óta nem tudjuk betölteni az ügyfelek pozícióit, csak nagy szerencsével. Egyszerűen nem tudnak a cégek ekkora fizetéseket kitermelni. Ha beindul a fizetés spirál (már beindult), annak rossz vége lesz, és mi már láttunk ilyet. Úgy hívták: dotcom válság. Az van, hogy egy idő után annyira drága lesz az informatika, hogy az üzleti megrendelőknek (vagy akár magánszemélyeknek) majd egyszercsak nem éri meg az egész. Mert nem látnak az fejlesztésből igazi versenyelőnyt. És akkor jön a baj.

A dotkomlufi idején már láttunk ilyet

A másik probléma a fizetésekkel, hogy mintha igazából az alja tolulna fel. Egyszerűen túl magasak a pályakezdő meg a junior fizetések. Néhány év tapasztalattal már simán lehet 750e Ft-ot keresni, míg 15-tel lehet, hogy csak 850e-t. Hogy is van ez? A görbe nagyon hirtelen megy felfelé, és aztán ellaposodik, aminek az a következménye, hogy az IT-sok döntő többsége a 850e-1M sávban tartozkodik (a nem vezetői pozíciókban) és szinte minden cégnél bérfeszültség van. Van egyébként a dolognak egy érdekes következménye: nem érdemes juniort felvenni! Egy picit többért ugyanis sokkal tapasztaltabb emberhez lehet jutni... ("Minek tanítsam ki, ha úgyis lelép?") Tehát aki az 500-750e sávban tartozkodik, az a target. Annak még lehet érezhetően többet ígérni. Aki jóval e felett van, annak nem.

Miért van ez az egész? Már megírták mások is a triviális dolgokat, pl. az oktatás sanyarú sorsát, meg, hogy nem jelentkeznek elegen a szakokra, meg az agyelszívást. Ezt egy kicsit kiegészíteném, például azzal, hogy akik elmennek innen, azok miért mennek el.

A hazai cégek nem elég bátrak az új technológiákhoz
A hazai cégek nem elég bátrak az új technológiákhoz (forrás: Pentecos) [+]

Nos én három dolgot látok. A legfontosabb az, hogy sajnos itt egyre kevésbé lehet ténylegesen legújabb technológiákat kipróbálni. Az ugyanis kockázatos dolog. És, ha nincs tutifix nemzetközi piacod, akkor nem vágsz bele. A magyar piac kicsi, és egyre kisebb. Hiába van a felső középosztálynak egyre több elköltendő jövedelme, a létszámuk nem nő. És hát egy ember nem vesz magának csak egy ebédet egy nap... Amikor például kapunk egy külföldi megkeresést (és viszonylag gyakran kapunk), akkor egyre inkább szembesülünk azzal, hogy egy büdös mukkot nem értünk a felsoroltakból, ami a feltételeket illeti. Igen, mi, a geekmániás Mimox. Gyakran a teljes technológiai sort guglizni kell. És amikor rákeresünk az adatbázisunkban vagy a LinkedIn-en a technológiákra, akkor kiderül, hogy 0-3 között van azoknak a száma, akik láttak ilyeneket Magyarországon. (Mert aki igen, és magyar, az már kint van. Jellemzően Londonban egyébként, és nem Németországban - de ez más tészta.)

A második ok az az, hogy elegük van ebből az országból. Merthogy pont az informatikus sérelmezi a leginkább, ha nem überezhet. Ő ugyanis az a fajta, aki a weben, a mobilján, a paypalján és úgy általában online éli az életét. Ez a lételeme. A pizzáját is online rendeli, persze, hogy a taxit is ott akarja. No nem csinálja a fesztivált, és nem megy ki "a térre", csak csendben lelép. Mi pedig vesztünk vele egy nettó adóbefizető állampolgárt, rengeteg GDP-t és gyakran még három másik embert is. Persze nem az überrel kezdődőtt, mondjuk úgy, hogy még csak nem is az utolsó csepp, mert már az is rég megvolt. Ha meg iskolás korú gyerek van, akkor egyenesen veszélyesnek gondolja a maradást. Nem szeretné ugyanis, ha a gyereke nem jutna hozzá jó minőségű oktatáshoz. Mert az lehet ugyan, hogy az informatikus gyereke kitűnő szociális háttérrel rendelkezik, de mi van, ha fogyatékos, diszlexiás, autista, vagy simán csak nem egy versenyistállós fajta? És hát még valami. Az informatikus az pont az a fajta, amelyik a legkönnyebben jut információhoz, továbbá logikusan tud gondolkodni. És szokott gondolkodni.

Mennek inkább, nem harcolnak
Mennek inkább, nem harcolnak [+]

A harmadik ok a pénz. Nem úgy pénz, hogy nincs miből megélni, mert van miből. Hanem úgy, hogy mondjuk a családtag munkanélküli, a szülő devizahiteles, vagy komolyabb orvosi ellátásra szorul esetleg tudja, hogy egy idő után majd saját céget akar, és ahhoz meg kell több tízmillió vagy inkább száz, és tőkét kell gyűjteni. Vagy hát kell az a jacht, na.

A plusz egy ok a világlátás, kalandvágy, de ez elmúlik, ezért ezt nem sorolom abba a kategóriába, ahol valószínűleg elvesztettük az illetőt örökre.

Csudi

Azóta történt

Előzmények