Megjelent a Linux Mint új verziója

Új mentési rendszerrel, HiDPI teljes támogatással, megújult Alkalmazáskezelővel, Flatpak támogatással és a nagyon kényelmes Google Drive és alkalmazás folyamatjelző támogatással.

Sylvia

Ismét eltelt egy fél év, és menetrend szerint ismét megérkezett a Linux Mint legújabb verziója, amelyet a fejlesztők Szilvia (Sylvia) névre kereszteltek. A Linux Mint 18.3 kiadása, ahogy a 18-as sorozat többi tagja is, az Ubuntu – 2016 áprilisában megjelent – 16.04-es hosszan támogatott (LTS) verziójára alapul. A Linux Mint támogatási modelljének megfelelően ez a verzió 2021-ig kap frissítési támogatást, így a hibajavítások öt éven keresztül lesznek elérhetők ehhez a rendszerhez.

Linux Mint
[+]

Ez a kiadás tartalmazza a Cinnamon 3.6 nemrég megjelent és a MATE 1.18 tavasszal megjelent verzióit, illetve sok más újdonságot is. A fejlesztők ezzel egy időben a LMDE 2 „Betsy” tárolóba is feltöltötték a legújabb kiadásnak megfelelő csomagokat, valamint az XApps alkalmazások legújabb verzióját. Ez a kiadás elsősorban a meglévő szoftverkörnyezet további finomítását hozza el, hogy a felhasználók még kényelmesebben használhassák a Linux Mint rendszert.

A biztonsági mentés fontos

Alapesetben a fő kiadások utáni alverziók nem szoktak nagy mennyiségű újdonságot hozni – mondhatni, hozzák a kötelező frissítéseket. Ebben a verzióban azonban a fejlesztők teljesen újragondolták a rendszerrel kapcsolatos mentési lehetőségeket. A rendszer teljes mentéséért az operációs rendszerbe újonnan bekerült Timeshift alkalmazás lett a felelős, míg a régebbi Mentéskezelő „csak” a felhasználói fájlokat menti.

A Mentéskezelő most már kizárólag a Saját mappa vagy egyéb felhasználói mappák mentésére koncentrál. Az összes felhasználói fájlt egy .tar formátumú tömörített állományba menti el. Amikor a fájlok visszaállítására van szükség, a visszaállított fájlok a mentett fájllal megegyező dátummal és jogosultsággal lesznek visszaállítva. Ennek megfelelően az alkalmazás csak felhasználói jogosultsággal fut, nincs szüksége az alkalmazásnak a rendszergazdai jelszóra. A Mentéskezelő a feladatnak megfelelően sokkal egyszerűbbé vált, és megjegyzi a beállításokat is. A mentéshez és visszaállításhoz szükséges lépések nagyban leegyszerűsödnek. A telepített szoftverek listájának elmentéséhez nem kell az összes csomagot elmenteni, csak az alaprendszerhez viszonyított eltérés jelenik meg a listában.

A rendszer mentésére a Linux Mint 18.3 a Timeshift nevű alkalmazást veti be. A Linux Mintben újonnan megjelent mentőeszköz képes gyorsan és hatékonyan pillanatképeket készíteni a rendszerről. A pillanatképek készülhetnek a rendszermeghajtóra, de a legnagyobb biztonság érdekében érdemes egy külső meghajtóra készíteni a pillanatképeket, amelyek készülhetnek okos RSYNC megoldással, de ki tudja használni a BTRFS beépített pillanatkép-készítő képességét is. Ütemezett pillanatképekkel a rendszerről napi, heti rendszerességgel készülhetnek ilyenek. Ha nem sikerül a rendszer frissítése, vagy ha valamit véletlenül letöröltünk, a Timeshifttel visszaállíthatjuk a szükséges komponenseket a meglévő mentésekből.

Teljesen megújult a Szoftverkezelő

Az alkalmazásboltok által inspirált Szoftverkezelő a Linux Mintben az elsők között jelent meg. Ez a régóta meglévő alkalmazás azonban lassan-lassan elavulttá vált az idők folyamán. A lenyűgözőbb kinézet és a jobb felhasználói élmény érdekében egy alapos felújítást kapott az alkalmazás. A fejlesztők sok munkával egy sokkal modernebb megjelenésű Szoftverkezelőt készítettek a Linux Mint 18.3-as verziójába.

A népszerűbb – akár zárt forráskódú – alkalmazások is, mint amilyen a Spotify, a WhatsApp, a Skype, a Google Earth, a Steam és a Minecraft a szerkesztők által kiemelésre kerültek, és nagyon egyszerűen telepíthetők lettek. A felhasználói felület megfelel a kor elvárásainak, elrendezése a Gnome Szoftver alkalmazáshoz hasonlatos. A letisztultabb kinézet egyszerűbb és nagyszerűbb.

A Szoftverkezelő nemcsak szebben néz ki mint az elődje, de jóval kisebb és fürgébb is. Nem használja többé a WebKit motort, a kategóriák és alkalmazások adatlapjának megjelenítése azonnal megtörténik, és a szoftver indulása is háromszor gyorsabb.

A program alapjai át lettek írva az AptDaemon használatára, amely így már alapból felhasználói jogokkal fut. Ez azt jelenti, hogy a rendszergazdai jelszó beírása nélkül böngészhetünk az alkalmazások között, és csak a programok telepítéséhez és eltávolításához kell megadnia a rendszergazda jelszót. Ezt az alkalmazás rövid ideig megjegyzi, így nem kell minden egyes program telepítéséhez vagy eltávolításához megadni.

Flatpak itt is

A Szoftverkezelőhöz kapcsolódik, hogy a Linux Mint immáron támogatja a Flatpak formátumú csomagok és tárolók használatát.

A Linux Mint 18.3 Flatpakkal előtelepítve és előre beállítva érkezik, a két legnépszerűbb Flatpak tárolóval: a „Flathub” alkalmazásbolttal, és a gnome-appsszal, amelyet főleg az upstream GNOME fejlesztők használnak.

A Flatpak az „asztali alkalmazások összeállításának és telepítésének következő generációs technológiájaként” lett beharangozva, amely több Linux disztribúcióban is biztonságosan működik. A PPA-kból telepített alkalmazásokkal ellentétben, a Flatpak appok saját, izolált környezetükben futnak. Ez a homokozó tartalmaz mindent, amely az app futtatásához szükséges (a függőségek megoszthatóak az alkalmazások között). Ez azt is jelenti, hogy a Flatpakkal ugyanazon alkalmazás több verziója futtatható egymás mellett, bárminemű probléma nélkül.

Linux Mint
[+]

Ez a megoldás szinte a Linux Mintre lett szabva, mivel az stabil LTS alapokra épül. A disztribúciót rendszeresen kritizálják, mert „elavult szoftvereket” szállít. Többé már nem. A Flatpakkal a Linux Mint felhasználói – elméletben – képesek lesznek arra, hogy a legfrissebb szoftvereket telepítsék – még a stabil LTS alapokon is –, anélkül, hogy a hiányzó függőségekkel és a csomagütközésekkel bajlódjanak, vagy harmadik féltől származó PPA-któl függjenek.

A csomagok, PPA-tárolók és a Flatpakek, valamint a Snap csomagok teljesen eltérő felépítésűek, mégis a megújult Szoftverkezelő egységes felületen jeleníti meg és teszi lehetővé a telepítésüket.

Ha hiba van, jelenteni kell(ene)

További újdonság a hibajelentő is, amely a programhibák felszámolását hivatott segíteni a fejlesztők számára. Az alkalmazás a felhasználóktól könnyebben gyűjti majd be a szükséges információkat. Különösen nagy segítség a fejlesztők számára, ha olyan nehezen reprodukálható hibába ütköznek, amely vagy ritkán jelentkezik, vagy csak az egyes felhasználók számítógépén.

Folyamatjelzés a panelon

A Linux Mint Cinnamon felületének egyik nagyszerű újítása a panelon látható alkalmazások visszajelzése a folyamatokról. Így egy hosszabb fájlműveletnél vagy telepítésnél nem kell figyelni az alkalmazás ablakát, elegendő csak a panelon az alkalmazásváltó adott alkalmazását figyelni, ahol a folyamatjelző szintén megjelenik.

A most megjelent Cinnamon 3.6 támogatja a GNOME Online fiókokat. Többek között a Google Drive és OwnCloud szolgáltatásokon tárolt fájlokat egyszerűen el lehet érni a Nemo fájlkezelőből. Nem kell hozzá mást tenni, csak megadni a Google-fiókot és a Nemóban meg is jelenik a Google Drive az oldalsávon.

A magas felbontású kijelzőkkel rendelkező felhasználók számára jó hír, hogy a Szoftverkezelő és a Szoftverforrások alkalmazások GTK3-ra lettek portolva és HiDPI támogatást kaptak. A Cinnamon 3.6 HiDPI beállítása immáron Automatikus beállításra lett alapértelmezésként beállítva, azaz a Cinnamon most már automatikusan érzékeli a HiDPI kijelzőket és ennek megfelelően állítja be a felhasználói felület elemeinek a méretét.

A MATE asztal

A MATE kiadásban nincs új MATE verzió, így az újdonságokról itt – a közös újdonságokon kívül nem lehet beszámolni. Ez a kiadás arra fókuszált, hogy a GTK3+ migráció teljes legyen, valamint új technológiák bevezetésére és a MATE 1.16-ban található elavult függőségek helyettesítésére.

A MATE verzió főbb újdonságai

  • az egész MATE asztali környezet minden alkalmazással és komponenssel már csak a GTK3+-on alapul
  • a GTKApplicationről a libunique-ra történő migráció befejeződött
  • az egér- és érintőtábla-támogatás már támogatja a libinputot
  • továbbfejlesztett akadálymentesítés (különösen a látássérült felhasználóknak)
  • a Caja újdonságai közül néhány:
    • másolási sor és másolás szüneteltetése
    • a kukába helyezés előtti megerősítés
    • az egér előre/hátra gombjainak támogatása a könyvtárszerkezetben történő könnyebb navigáció érdekében
    • értesítés a kiadott meghajtók biztonságos eltávolításáról
  • a zárolási képernyőn már a felhasználó háttere jelenik meg a rendszer alapértelmezettje helyett
  • a MATE Panelben is több fejlesztés lett végrehajtva
  • Engrampa, az archívumkezelő programot is fejlesztették
  • az értesítések már támogatják a vezérlőgombokat, például a lejátszásvezérlőket médialejátszóknál
  • a betűkészlet-megjelenítőt átalakították, már lehetőség van a betűkészletek böngészésére, és a TTC készletek is támogatottá váltak
  • az elavult upower felfüggesztés/hibernálás programot lecserélték a ConsoleKit2-re
  • a MATE terminálban lehetőség van több fül megnyitására a középső gombbal
  • az Atril – a dokumentummegjelenítő – gyorsabb töltési idővel rendelkezik és néhány képregénynél támogatja az unarchivert
  • több elavult GTK+ módszert lecseréltek, és több hibát javítottak
  • a kiegészítők rendszere, minden C és Python beépülő az Eye of MATE-ben és a Plumában portolva lett a libpeasra
  • a fordítások frissültek – Köszönet minden fordítócsapatnak!
  • a MATE számológép visszatért, GTK3+-ra portolva

A Linux Mint 18.3 csodálatos háttérképeket kapott a következő hozzájárulók lévén: Adam Kool (link is external), Adriel Kloppenburg (link is external), Daniel Clarke (link is external), Daniel Olah, Drew Coffman (link is external), Jakob Owens (link is external), James Donovan (link is external), Jan Kaluza (link is external), Jyothish Kumar P.G (link is external), Kalen Emsley, Muhammad Masood (link is external), Next Voyage (link is external), Sezgin Mendil (link is external), Syd Sujuaan (link is external) és Thomas B. (link is external).

Linux Mint
[+]

Ez csak egy rövidített bemutató a Linux Mint újdonságairól, a projekt magyar nyelvű közösségi honlapján elolvashatóak a többi újdonságok is, valamint a kiadási megjegyzések is:

A Linux Mint KDE és XFCE változata jelenleg béta állapotú, megjelenésük december folyamán várható.

Letöltés

Cinnamon 64 bit

MATE 64 bit

További letöltések a linuxmint.hu vagy a linuxmint.com oldalon.

Azóta történt

Előzmények