Kémkedő HDD-k, sumákoló cégek, kártékony laptopok

A héten történt: kínai újév, tévék, SoC-ok

A héten kezdetét vette a kínai újév, ami általában jól érezhető változásokat hoz, hiszen ez idő alatt szinte minden távol-keleti gyártó kötelező jelleggel zárja be kapuit és szünetelteti a munkát, így ez idő alatt jelentősen megcsappan a különféle bejelentések száma is. Szerencsére az iparág kellően kiterjedt ahhoz, hogy ebben az időszakban se maradjunk hírek nélkül, még ha ezek közt kevesebb is a termékbejelentés.

A hét eseményeire ugorva, történtek meglepő dolgok a tévés fronton. A CES-en ugyanis a Philips bemutatta a lézeres háttérvilágítással felszerelt tévét, ám mint kiderült, ez Európában nem lesz elérhető egy banális, de annál bosszantóbb probléma miatt. Pontosan ez az eset az, ami jól türközi, hogy a nagy cégek széthullásukkor vagy egyes részlegeinek leépítésekor, majd márkanevük kiárusítása után milyen galibát tudnak okozni a későbbiekben. Kérdéses, hogy a Sony miként fog cselekedni, ha a VAIO után most valóban meg akar szabadulni telefonos és tévés üzletágától is, amint arra a héten már történtek határozott utalások. A Sony ugyanis másban látja a jövőt, és nem akar árversenybe kezdeni a magukat olcsón adó kínai vállalatokkal, vagy az olyan óriásokkal, mint például a Samsung, mely utóbbi vállalat úgy tűnik, továbbra is hanyagolja tévéfronton az OLED-et, pedig éppen egy új, erre a paneltípusra szakosodott gyárat húznak fel.

Philips tévé lézeres hátérvilágítással - Európa nem kap belőle
Philips tévé lézeres hátérvilágítással – Európa nem kap belőle

A Sony tehát más úton járva keresné a profitot, például a Playstationre támaszkodva, ami egyébként jelenleg járható útnak tűnik, hiszen az új generációs konzolok az előző generációnál jóval gyorsabban terjednek – beleértve azt Xbox One-t is, amelyet a Microsoft épp meg kíván nyitni minden fejlesztő számára, így szinte bármilyen alkalmazás készülhet rá. A Microsoft lépése teljesen logikus, hiszen így az új Windows 10 (ami nem mellesleg jelentősen feljavított hangrendszerrel érkezik) mellett felsorakozhat még egy platform, ráadásul egységes alkalmazás-áruházzal.

Továbbra is sztárok az új generációs konzolok
Továbbra is sztárok az új generációs konzolok

A múlt hét vége felé az NVIDIA megint a felhasználók kereszttüzébe került, de most a mobil GeForce-ok tuningolhatósága, vagyis e funkció letiltása miatt, ami egyébként sosem volt hivatalosan reklámozott. Úgy tűnik, a gyártó ezügyben meggondolta magát, ám még mindig kérdés, hogy minek vagy kinek a nyomására. Apropó, mobil GeForce: körvonalazódik már, noha még nincs megerősítve, hogy a GTX 900M család még bejelentés előtt álló kisebb tagjai, mint a 960M és 950M egészen pontosan melyik GPU-ra fognak épülni.

Négy új Snapdragon érkezik
Négy új Snapdragon érkezik

Pörgős héten van túl a SoC-piac, hiszen sok olyan cég tett bejelentést ebben a kategóriában, aki számít. Például négy új rendszerchippel erősített a Qualcomm a Snapdragon 400 és 600 sorozatban, az Exynos 7 Octa rendszerchippel veti be a 14 nm-es eljárását a Samsung, egy új, a Nuclunhoz hasonló, de modernebb SoC-on dolgozik az LG, sőt az AMD Carrizo SoC APU-ról is kaptunk újabb információkat. A rendszerchipekhez kapcsolódóan a Samsung arról is beszámolt, hogy elkészült az első, JEDEC által elfogadott, eMMC 5.1-es szabványú flashmemóriákkal, amelyek a korábbi szabványnál nagyobb átviteli sebességet kínálnak, miközben ugyanúgy kompakt adattárolóként foglalnak helyet a rendszerchipek mellett, ahogyan eddig is.

eMMC 5.1 tárolók elsősorban tabletekhez, telefonokhoz és egyéb ultramobil felhasználásra
eMMC 5.1 tárolók elsősorban tabletekhez, telefonokhoz és egyéb ultramobil felhasználásra

Közeledik a játékfejlesztők konferenciája, a GDC, teljes nevén a Game Developers Conference, amivel kapcsolatban folyamatosan érkeznek az információk, hogy mely vállalatok milyen témában fognak előadni. Természetesen egy ilyen eseményt a Valve sem hagyhat ki, hiszen a vállalat még mindig nem tett le a SteamOS-ről, sem az ezt futtató Steam masinákról, amelyekből újabb modellek jelennek meg, noha nem kötelező rájuk Linuxot telepíteni. Mindazonáltal vannak még fejlesztők, akik továbbra is szívükön viselik a linuxos játékos társadalom sorsát, és próbálnak olyan koncepcióval előállni, amivel legalább a népszerű játékok portjai elkészülhetnek – mindez persze nem mindenkinek lenne ingyen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt