Kémkedő HDD-k, sumákoló cégek, kártékony laptopok

Hirdetés

Vélemények

Nem kevesebb mint öt érdekes témát boncoltunk fel Vélemény rovatunkban a legutóbbi ízelítő óta. Abu a modern CPU-k és GPU-k fejődésével foglalkozott. Érdekes, hogy ez a két, alapvetően más-más faladatra kitalált processzorfajta hogyan kezd közelíteni egymáshoz. A CPU-k egyre szélesebb vektorokkal dolgoznak például az AVX utasításoknál, míg a GPU-k egyre bonyolultabb ütemezési részt kapnak, ami eddig a CPU-k sajátja volt.

Érdekes – bár egyesek szerint vitatható – az a gondolatmenet is, amit Abu a több grafikus kártyás rendszerek kapcsán vezetett le. Úgy tűnik, egyre kevesebb játék támogatja az SLI-t és a CorissFire-t, vagy ennek támogatását csak idővel csinálják meg rendesen a fejlesztők. Ennek oka kettős lehet: egyrészt rengeteg olyan grafikus megoldás van, aminek a több grafikus kártyához való igazítása rengeteg plusz energiát vesz igénybe, másrészt pedig az ilyet igénylő, több videokártyát használó játékosok aránya nagyon kicsi.


Egyre kisebb támogatást kapnak a több grafikus kártyás rendszerek

Nem mehettünk el szó nélkül a Total War: Attila játék kapcsán kialakult helyzet mellett sem. A tesztelők kaptak egy olyan verziót, ami nagyon lassan ment, ezért aztán kihagytak belőle néhány effektet, ami javított a sebességen. Mindemellett a fejlesztők hivatalosan hívják fel a figyelmet arra, hogy játékuk maximális beállítás mellett egyetlen mai hardverrel sem játszható folyamatosan. Ennek akár örülni is lehetne, hiszen ha majd évek múlva visszatérnek a játékosok ehhez a címhez, nem azon fognak mosolyogni, milyen csúnyácska volt 2015-ben, hanem annak örülnek majd, hogy idővel, a megerősödött hardvereken mennyire szép lett.


Legmagasabb részletességen ma még a legkomolyabb hardveren is akad

Daywalker arról írta meg a véleményét, hogy a gyártók miként sumákolnak egyes termékeik modellszámozásával vagy éppen specifikációjával. A közmondás szerint „a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát”, mégis sok a próbálkozás. Legutóbb például a GeForce GTX 970-ről derült ki, hogy nem éppen az, minek tartják, de a monitorok, játékkonzolok, alaplapok, tápok, SSD-k, de akár a routerek esetében is megtörténik, hogy egy-egy aprónak tűnő, típusszámban alig jelzett módosítás kisebb-nagyobb változásokat hoz. Ez addig jó, míg bővítésről, fejlesztésről van szó, de nem minden esetben van ez így.


A Gigabyte alaplap két revíziója között nem kicsi eltérés

FEDman a Fujitsu kapcsán szárnya kelt pletyka esetleges valóságalapját vizsgálta. Felmerült ugyanis, hogy a Fuji APS-C szenzoros gépeihez kínált XF objektívek között vannak olyanok, amelyeket eleve nagyobb érzékelőhöz készítettek. Ebből lehetne akár arra is következtetni, hogy a japán gyártó nagyobb, full frame érzékelős gépeken dolgozik, de az objektívek kompatibilitásának gondolata nagyon gyenge lábakon áll.


FujiFilm X-T1 (forrás: johncaz.net)

Daywalker, rudi, -szp-

Azóta történt