Így lopnak ők

Szervezeti formák

A pénz vagy a pénzügyi adatok megszerzése különféle módokon lehetséges, ennek három fő formája van: megbízásos akciók, egyszemélyes vagy kis létszámú csoportokkal, illetve nagy szervezett csapattal végrehajtott projekt. Mindig a feladathoz választják a módot, ezek a módszerek akár keveredhetnek is.

A megbízásos forma a legegyszerűbb és legolcsóbb a vezetők számára: kiadják a feladatot – szerezzenek minél több pénzt a célpontoktól –, biztosítanak bizonyos eszközöket, majd az előre megbeszéltek alapján osztoznak. Az ilyen bűncselekmények három fő típusa: bankszámlák megcsapolása, zsarolóprogramokból szereznek bevételt, feltört prepaid előfizetéseken emelt díjas számokra küldött sms-ek után jutnak pénzhez.

A Kaspersky szakértői szerint ezek a megbízásos akciók egyre kevésbé népszerűek az orosz nyelvű bűnözők között, és ennek fő oka, hogy az emelt díjas sms-ek küldését egy törvényi szigorítás megnehezítette Oroszországban.

Egy nagy banda felépítése
[+]

A kis csoportos módszer főként abban különbözik az előbbitől, hogy itt a bűnözők már saját rendszert építenek ki, és maguknak dolgoznak. Ez már sokkal nagyobb befektetést igényel, mivel a szükséges eszközöket, infrastruktúrát meg kell szerezni a feketepiacon, így csak akkor éri meg, ha viszonylag biztosra mennek – és a felderítés is pénzbe kerül. És mivel a gyakran nem elég képzett bűnözők nem feltétlenül informatikai szakemberek, nagyobb a lebukás veszélye – általában az ilyen bűnözők letartóztatásáról szólnak a hírek, mivel gyakran hibáznak.

A harmadik típus, a nagy szervezetek jelentősen különböznek az előbbiektől, mivel ezek a társaságok már komoly tőkével vágnak bele a vállalkozásokba, profi módon szervezik meg a feladatok szétosztását, jó szakembereket alkalmaznak, és ők már nemcsak magánszemélyeket, hanem pénzintézeteket is célba vesznek – szinte úgy működnek, mint egy hagyományos vállalat, csak mások a céljaik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények