Aggódsz a pénzed miatt, de vajon megvéded-e?

A Kaspersky Lab által végzett felmérés kimutatta, hogy sok felhasználó nem ismeri (vagy ismeri, de nem követi) az alapvető biztonsági szabályokat online fizetésnél vagy egyéb, online banki rendszerek használata során. Például csak a felhasználók fele ellenőrzi a kívánni használt weboldalak hitelességét, mielőtt pénzügyi adatokat adna meg, míg a válaszadók közel egyharmada teljesen feleslegesnek tartja, hogy bármilyen intézkedést tegyen annak érdekében, hogy megvédje pénzét az online felületeken.

Az online felmérés számos potenciálisan veszélyes helyzetet foglalt magában, melyekkel a felhasználók gyakran találkoznak böngészés közben, beleértve az online pénzügyi műveletek is.

Tájékozatlanság és felelőtlenség

A közel 18 ezer résztvevőt arra kérték, hogy válasszanak egyet a négy fiktív banki oldal közül, és adják meg adataikat. Csupán a résztvevők fele tudta felismerni a tényleg biztonságos webhelyet egy nem módosított névvel (a szervezetek nevének megváltoztatása gyakori adathalászati módszer), valamint azt, hogy a https előtag titkosított kapcsolatot jelez. Sőt, a válaszadók 5%-a olyan oldalakat választott ki, melyek címe el volt gépelve, ami arra utal, hogy ezek potenciálisan hamis oldalak, melyeket pénzügyi adatlopásra hoztak létre.

Ezenkívül a felhasználókat arról is kérdezték, hogy milyen lépéseket tennének, mielőtt megadnák pénzügyi adataikat online fizetés esetén. Csak a válaszadók 51%-a mondta, hogy ellenőrzi az oldal hitelességét. A megkérdezettek 21%-a használ virtuális billentyűzetet, hogy megvédje jelszavát a rosszindulatú vírusoktól, míg 20%-uk ellenőrzi, hogy az eszközön használt biztonsági megoldás rendesen működik-e, hogy biztosítsa a biztonságos fizetést a tranzakció során.

A felhasználók csaknem egyharmada (29%) válaszolta azt, hogy nem tesz további lépéseket, mert a „nagy és jól ismert cégek megfelelően védettek”. Ám, írják a szakértők, a legtöbb esetben még egy védett weboldal sem tudja garantálni, hogy a kiberbűnözők nem fognak közbeavatkozni a fizetési folyamatba, vagy hogy az eszköz nem fertőzött olyan rosszindulatú programmal, melynek célja a pénzünk ellopása. A válaszadók 11%-a az „inkognitó” módot választaná, hogy megvédje pénzügyeit, 4%-uk anonimizálót használna, illetve a megkérdezettek 7%-a írná be és törölné ki többször az adatokat, hogy „megzavarja a vírusokat”. Sajnos azonban ezek a lépések nem érnek semmit annak érdekében, hogy megvédjék a felhasználó pénzügyi információit – fogalmaznak a Kaspersky közleményében.

Kiderült, hogy egyes felhasználók épp ennyire gondatlanok pénzügyeikkel kapcsolatban a valós világban is: 20%-uk nem lát problémát abban, ha a bankkártyájukat elviszik, mikor egy étteremben fizetnek, esélyt adva ezzel a csalóknak, hogy lemásolják azt.

Azóta történt

Előzmények