Mit féltünk a legjobban? Az online bankszámlánkat

A felmérésből az derül ki, hogy az online számlákhoz kapcsolódó lopások keltik a legnagyobb aggodalmat a felhasználókban.

A pénztárcánkra vagyunk a legérzékenyebbek

A megkérdezettek a fiókok feltörését, valamint a jelszavak és a bizalmas információk ellopására készített rosszindulatú programokat említették mint a legnagyobb gondot, megközelítőleg azonos arányban (mindkettő 68%). A pénzügyi fenyegetések a harmadik helyre kerültek: a válaszadók 63%-a fél amiatt, hogy pénzt veszít a számlájáról, míg a negyedik helyre a bejelentkezési adatok megszerzésére irányuló adathalász e-mailek és weboldalak kerültek.

Azok a fenyegetések, amelyek személyes adatok ellopására specializálódtak, a felhasználók számára legismertebbek között voltak, mivel a válaszadók 86%-a tisztában van azzal, hogy a fiókja feltörésével, adathalászattal és vírusokkal próbálják a hackerek megszerezni a jelszavait. Ez azt mutatja, hogy a felhasználók által leginkább ismert és rettegettebb internetes fenyegetés a digitális személyazonosságuk ellopása.

A felhasználókat legkevésbé aggasztó fenyegetések a túlterheléses, DDoS-támadások és a globális kémhadjáratok. Ez azért lehet, vélik a felmérés készítői, mert az ilyen típusú incidensek elsődleges célpontjai főként a vállalatok, és csak ritkán jelentenek veszélyt a hétköznapi felhasználókra. Nem meglepő módon a DDoS-támadások és a kémhadjáratok a legkevésbé ismertek a felhasználók körében, a válaszadók 29, illetve 27%-a még csak nem is hallott róluk.

A webkamera feltörése nem okoz aggodalmat

Egy aggasztó eredmény rávilágított a felmérésben arra a tényre, hogy a felhasználók 28%-a nem ismeri a ransomware fenyegetéseket (rosszindulatú programok, amelyek zsarolással próbálnak pénzt kicsikarni a felhasználóból). Mindez egy olyan időszakban, amikor a fájlokat titkosító és a dekódoló kulcsért pénzt követelő rosszindulatú programok egyre gyakoribbak.

A felhasználók ismerik azokat a reklámprogramokat és rosszindulatú alkalmazásokat, amelyek hozzáférnek a webkamerához, de egyáltalán nem aggódnak miattuk. A Kaspesky szakértői szerint azonban ezek a programok sokkal veszélyesebbek, mint amilyeneknek látszanak: a kiberbűnözők figyelhetik a felhasználót és lehallgathatnak bizalmas információkat a webkamerán keresztül, vagy felhasználhatják ezeket a videófelvételeket, hogy megzsarolják áldozataikat, míg a reklámprogramok révén még veszélyesebb programokat telepíthetnek.

Ezek alapján a felmérés azt mutatja, hogy a felhasználók továbbra is alábecsülnek számos kiberfenyegetést. Érdekesség, hogy a válaszadók 54%-ának felkeltette a figyelmét az online fenyegetések jelentős növekedése, de csak 23%-uk gondolja úgy, hogy egy ilyen kibertámadás célpontjává válhat.

„Az emberek aggódnak online számláik biztonságáért, de a valóságban csupán néhányuk hiszi azt, hogy egy kibertámadás célpontjává válhat. És ezen a ponton nagyot tévednek! A támadók gyakran a meglepetés erejére támaszkodnak, akkor lépnek akcióba, amikor a felhasználók a legkevésbé számítanak rá. Ezért a Kaspersky Lab azt javasolja az internetfelhasználóknak, hogy bővítsék tudásukat az aktuális internetes fenyegetések kapcsán, legyenek óvatosak, és gondoskodjanak arról, hogy biztonsági megoldásuk mindig naprakész legyen” – nyilatkozta a felmérést kommentálva Peter Aleshkin, a Kaspersky Lab Emerging Markets fogyasztói marketingvezetője.

Azóta történt

Előzmények