Szoftverteszt: IObit Advanced SystemCare PRO 6 – 1. rész

Eszköztár – Takarítás V.

Eszköztár – Takarítás V.

A File Shredder egy olyan eszköz, mely a 2000-es évek közepétől kezdett elterjedni, és mára már nem csak fizetős programokban található meg – ott egyenesen kötelező –, de különálló ingyenes szoftverek is kínálják ezt a funkciót.

iobit
Fájlmegsemmisítő

A fájlmegsemmisítő három kategóriát tartalmaz: megsemmisíthetünk fájlt, mappát, illetve a lomtár tartalmát egyaránt. Ez természetesen biztonságos törlést jelent.

iobit
Fájlokat, mappákat vagy a lomtár tartalmát akarjuk-e megsemmisíteni?

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a fájlmegsemmisítőt csak és kizárólag hagyományos merevlemezes meghajtók partícióin szabad használni!

iobit
Adja hozzá a törölni kívánt fájlt!

Ennek a szigornak azaz oka, hogy a fájlmegsemmisítést egyfelől – módszertől függően akár 35-szörös is lehet a többlet – drasztikus írási adatmennyiséggel jár, másfelől pedig a két egymástól teljesen eltérő technológiai kivitelezés miatt SSD-meghajtón az ilyen művelet tökéletesen értelmetlen is.

iobit
Hozzáadva

Merevlemezek esetében szektorokról beszélünk, melyeket a felette haladó fej olvas és ír, SSD-k esetében cellák vannak, és nincs mozgóalkatrészük sem.

Mi is az az SSD?
Egy olyan háttértároló, ami a merevlemezekkel ellentétben memóriaalapú. A merevlemezekben mágnesezhető réteggel bevont lemezek találhatók, ezeket író-olvasó fejek írják és olvassák, így lényegében mechanikus szerkezetűek. A fejek mozgatását halljuk, amikor a winchester ír/olvas. Az SSD-knek két fő részegysége van, ezek a (memória)vezérlő és a NAND-chipek. A NAND-chipekre tekinthetünk úgy is, mint sima memóriachipekre, ilyeneket találunk pl. a pendrive-okban is. Az SSD-ben nincs mozgó alkatrész, ezért hangtalan.

Átfogó elemzés az SSD-k természetéről

iobit
Hét előredefiniált módszer közül választhatunk

A törlési műveleteket illetően nagy újdonság nincs, csupán annyi, hogy eltérően sok más hasonló programtól, itt magunk is megszabhatjuk, hogy hány alkalommal írja felül a merevlemez adott szektorait tetszőleges tartalommal. Az előredefiniált módszerek közül továbbra is a Gutmann-módszer a legbiztonságosabb. Ennek lényege az, hogy a lemezen pontosan azokat a szektorokat fogja véletlenszerűen nullákkal és egyesekkel felülírni harmincötször, melyeken a fájl ténylegesen is elhelyezkedik.

iobit
Gutmann aktiválva

Mint azt mondottam volt, a 2000-es évek közepétől robbantak be az ilyen jellegű szoftverek, ami azt jelenti, hogy addig is léteztek, de korántsem voltak általánosan elterjedve. Sokkal kevesebb cég foglalkozott ilyesmivel, és bármilyen meglepő is, az internet adta meg a szükséges löketet. Amikor a mindenféle freeware-szoftverek Kánaánja beköszöntött. Maguknak a szoftvereknek a 90-es években is lett volna létjogosultságuk, hiszen akkoriban is merevlemezeket használtak az emberek, akkor is dolgoztak a gépeiken, és nyilván voltak féltett adataik is, de a kor PC-s felhasználója nem is gondolkozott ilyesmin. A fejlesztők pedig valószínűleg csak hagyományos csatornákon – boltban, és pénzért – érték el azokat a rétegeket akik hajlandóak voltak megvásárolni a komplett karbantartócsomagokat.

iobit
Biztosan?

A dolog tehát úgy áll, hogy a freeware-megoldásoknak köszönhetően ma már jellemzővé vált az, hogy a kompromisszumok nélküli fizetős karbantartó csomagok mellett – pl. Norton Utilities – megjelentek a részben fizetős programok is – amilyen például a most tárgyalt szoftver. A részben fizetős műfaj abban csúcsosodik ki, hogy teljesen ingyen is használhatóak olyan modulok, mint például a fájlmegsemmisítő. Ez logikus is, hiszen önmagában egy ilyen modulért biztosan nem venne meg senki egy komplett csomagot, amikor ott vannak a kiváló ingyenes megoldások is, mint amilyen például az Eraser. Ugyanakkor senki sem fog úgy dönteni a fejlesztők közül, hogy kihagyja a csomagjából, és nem fordít rá energiát, mégpedig több okból sem:

egy ilyen szoftvert lényegében egyszer kell megírni, utána csak legfeljebb pofozgatják, és átemelik az újabbnál újabb verziójú, rendszerint évente megjelenő, friss builddel felvértezett komplett szoftvercsomagjukba

a konkurensek is nyújtanak ilyen funkciót – tehát ha kimarad, az hátrány

ameddig a merevlemezek háttértárként – mert ugye különös tekintettel a fejlett nyugati világra, elmondható az, hogy a rendszerpartíciók területén egyre inkább az SSD-technológia a domináns – jelentős piaci részesedést tudnak felmutatni – és ez még elég hosszú ideig így is marad –, addig az ilyen jellegű szoftvereknek létjogosultságuk van

iobit
Törlés folyamatban

iobit
Kipipálva

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények